Zdravlje

Zdravlje

Želite bebu? 5 prirodnih načina koji će vam u tome pomoći

Shutterstock

Ako planirate trudnoću u bližoj budućnosti, možda svoje šanse možete povećati već danas…

Dobra je vijest što su te promijene jednostavne i pomoći će vam da ostanete trudni – ovo je 5 prirodnih načina koji pojačavaju plodnost. 

1. Pripazite na prehranu 

Zdrava hrana je važna vama ali budućem djetetu. Jedite puno zelenog povrća, omega 3 masnoće, neobrađenu hranu… Mogli biste dodati i multivitamine svakodnevnoj prehrani kako bi nadomjestili nutrijente koje niste unijeli putem hrane.  Zdrava prehrana znači i održavanje tjelesne težine, a kako je dokazano da pretile žene imaju manje šanse za trudnoću  – pazite što jedete!

2. Preskočite ove napitke

Alkohol i kofein različito djeluju na organizam, ali niti jedan od njih nije dobar za plodnost. To su supstance koje mogu utjecati na razinu hormona i tako otežati začeće. No ipak se ne morate odreći omiljenog jutarnjeg napitka, važno je samo da ne pretjerate. Ponekad si možete priuštiti i čašu vina nakon večere. 

Koliko menstruacija mora kasniti prije nego što posumnjate na trudnoću?

3. Prestanite pušiti

Cigarete neće ništa dobro napraviti za vaše zdravlje ili zdravlje bebe, a kako ne smijete pušiti za vrijeme trudnoće, idealno je vrijeme za prestanak. Važno je i da partner prestane pušiti jer duhanski dim smanjuje kvalitetu spermija. 

4. Vježbanjem protiv stresa

Ako vam je nepodnošljiva pomisao vježbanje u teretani, ne brinite jer i za to postoji rješenje! Važno je odabrati bilo koju aktivnost i na nju potrošiti 30-ak minut au danu. Hodanje, bicikliranje, tenis ili joga su sve odlični načini za poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja. Kako je danas stres nezaobilazna pojava, a može utjecati na plodnost, fizička aktivnost je najlakši način za rješavanja posljedica stresa. 

Često vas ometaju u poslu? Evo kako to utječe na vaš rad

5. Pratite ciklus

Ako do sada niste, pratite ciklus i plodne dane. Ovulacija je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika koja može preživjeti samo sljedećih 12 do 24 sata ako ne dođe do oplodnje. Istovremeno spermiji mogu preživjeti 3 do 5 dana. Uzimajući u obzir ova dva podatka, znači da u svakom menstruacijskom ciklusu ima 6 plodnih dana koje treba izbjeći kako ne bi došlo do trudnoće. 

A. :A

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo