Željezo, vitamin C, jod, cink... Važni i nezamjenjivi prije i za vrijeme trudnoće - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Željezo, vitamin C, jod, cink… Važni i nezamjenjivi prije i za vrijeme trudnoće

Shutterstock

Trudnoća je za ženu zaista posebno i uzbudljivo razdoblje. Sa svojim je djetetom neposredno povezana pupčanom vrpcom putem koje dijete prima potrebne tvari za rast i razvoj.

Kako bi malo biće u maternici dobilo sve potrebne hranjive tvari za svoj razvoj, trudnica u tom razdoblju mora obratiti posebnu pozornost na to da prehrana bude bogata i uravnotežena, i istovremeno osigurati zdrav životni stil.

Od 13. tjedna trudnoće nadalje, trudnice imaju povećanu potrebu za omega-3 masnim kiselinama (DHA), jer u to vrijeme počinje brzi razvoj bebinog mozga i oka.

Tvari važne za razvoj ploda

Željezo, vitamini B6, B12, A, C, D i ostale mikrohranjive tvari imaju važnu ulogu u razvoju ploda, rastu tkiva, diferencijaciji stanica, imunološkom sustavu i zdravlju kostiju.

Budući da su prehrambene potrebe trudnice u ovom razdoblju drugačije nego u prvom tromjesečju, preporučuje se prelazak na multivitaminski pripravak, namijenjen upravo ovom periodu trudnoće.

Elebaby™ je posebna formula koja ukupno sadrži 18 vitamina i minerala te 200 mg omega-3 masne kiseline DHK (dokozaheksaenska kiselina). Osim toga Elebaby sadrži i poseban oblik folne kiseline (Metafolin®) za koji je karakteristična bolja biološka upotrebljivost/bioraspoloživost i posljedično optimalan utjecaj na razvoj majčinog tkiva tijekom trudnoće. Elebaby je razvijen za potrebe trudnica u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Koje su koristi od masne kiseline DHK?

DHK je dugolančana polinezasićena masna kiselina koja pripada tzv. omega-3 masnim kiselinama. Njezin unos putem majke doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju vašeg nerođenog djeteta. Koristan učinak postiže se ako, osim uobičajenog preporučenog dnevnog unosa od 250 mg DHK i EPK (eikozapentaenska kiselina), dodatno uzmete još 200 mg DHK dnevno, koliko sadrži jedna kapsula dodatka prehrani Elebaby™.

Vitamini i minerali u proizvodu Elebaby™ imaju važnu ulogu tijekom trudnoće.

Razvoj ploda

Sadrži DHK koja potiče razvoj očiju i mozga vašeg djeteta.

Rast tkiva i stanična diferencijacija

Folna kiselina doprinosi razvoju majčinog tkiva tijekom trudnoće i ima ulogu u dijeljenju stanica. Željezo i vitamini B6 i B12 imaju ulogu u stvaranju eritrocita.

Imunološki sustav

Vitamini A, B6, B12, C, D i folna kiselina te bakar, željezo i selen imaju ulogu u djelovanju imunološkog sustava.

Zdravlje kostiju

Vitamin C ima ulogu u stvaranju kolagena, što je važno za zdrave kosti. Vitamin D pomaže u očuvanju zdravlja i snage kostiju.

Dodatak prehrani nije zamjena uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani. Preporučamo uzimanje dodataka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Broj odobrenja L.HR.MKT.09.2018.2820

Plaćeni oglas 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo