10 savjeta za manje bora!

zena-lijepa-bore-njega8

Bez obzira imate li 35 godina i tek počinjete vidjeti znakove starenja kože, ili 55 i već ste davno uočili i prihvatili te znakove, vjerojatno vas muče iste brige - kako smanjiti vidljivost bora.

I žene i muškarci smatraju kako je starenje neizbježan proces, no uz tehnologiju i znanja koje danas imamo doista možemo izgledati mlađe nego što se osjećamo. Evo kako možete smanjiti vidljivost bora:  

Njega kože1.Izbjegavajte prejako sunce. Bore najčešće nastaju zbog štetnog djelovanja sunčevih zraka. Jedna studija, provedena na blizancima, pokazala kako je izloženost suncu važnija čak i od nasljednih čimbenika. Braće i sestre koje su se oprezno izlagali suncu imali su manje bora i izgledali su sveukupno mlađe.

2. Nemojte pušiti. Sve je više studija koje potvrđuju štetni učinak cigareta na ljepotu kože. Pušenjem se oslobađaju enzimi koji uništavaju kolagen i elastin, važne sastojke kože. Osobe koje puše sklonije su borama, a njihova je koža 40 posto tanja, nego koža nepušača.  

3. Dobro se naspavajte. Kada ne spavate dovoljno, tijelo proizvodi višak kortizola, hormona koji loše djeluje na stanice kože. S druge strane, kada čvrsto i mirno spavate, te dovoljno dugo, organizam proizvodi hormone koji potiču rast stanica te koža dulje ostaje zdrava, deblja i elastična. Dakle – manje sklona borama!

4. Nemojte škiljiti – nabavite naočale. Stalni pokreti mišića na licu – poput škiljenja – formiraju "brazdu" ispod površine kože koja s vremenom postaje bora. Poželjno je nositi naočale, ako vam trebaju za čitanje, odnosno sunčane preko ljeta.

5. Jedite više ribe – posebice lososa. Ne samo kako je losos sjajan izvor proteina, već obiluje i omega-3 masnim kiselinama. Ove kiseline hrane kožu i održavaju je punom i mladolikom, te na taj način utječu na manju pojavu bora.  

6. Jedite više soje. Sve više studija ukazuje na određena pozitivna svojstva soje u zaštiti od i liječenju fotostarenja kože. Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition, pokazalo je kako suplementi na bazi soje popravljaju strukturu i čvrstoću kože nakon samo šest tjedana korištenja.

Krema7. Umjesto kave – kakao! Studije su potvrdile kako kakao sadrži visoke razine dva flavanola – epikatehina i katehina – koji kožu štite od sunca. Također popravljaju cirkulaciju stanica kože, utječu na bolju hidrataciju, te vaše lice čine mlađim i nježnijim na dodir.

8. Više voća i povrća. I voće i povrće obiluju antioksidansima koji djeluju protiv štetnih utjecaja slobodnih radikala. Zato osobe koje jedu dosta voća i povrća imaju mlađu i sjajniju kožu s manje bora.  

9. Koristite kremu. Žene su često toliko opterećene kupovinom proizvoda koji izrazito štite od starenja, da zaboravljaju na pozitivan učinak obične hidratantne kreme. Koža koja nije lišena prirodne vlage izgleda zdravije, a sitne bore i linije manje su uočljive.  

10. Nemojte previše prati lice. Pretjerano pranje vodom kožu lišava prirodnih ulja i vlage koji štite od nastanka bora. Također, ako vaš sapun ne sadrži hidratantne sastojke, radije koristite neko drugo blago sredstvo za čišćenje. Inače ćete opasno isušiti kožu.

D. Š. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!