Kako izbjeći sjaj lica po ljetnim vrućinama?

ciscenje lica

Toplo vrijeme stimulira rad žlijezda lojnica koje pojačano rade i ostavljaju trag na našoj koži. Prekomjerni sjaj može ostaviti neugodni dojam masne kože, a sama masnoća zatvara pore i zarobljava čestice nečistoće koje mogu dovesti do prištića, mitesera ili crvenila kože.

Svakodnevno vodite brigu o njezi kože lice kako biste štetne učinke visokih temperatura sveli na minimum. Možda nećete u potpunosti moći utjecati na stvaranje masnoće lica (sebuma) jer je ovo sasvim prirodan proces, ali ćete ga barem držati pod kontrolom.

Ujutro i navečer čistite lice pravim proizvodima: započnite gelom koji ne sadrži ulje, a nježno uklanja sve nečistoće s lica. Ovo je ujedno i savršena prilika za masažom lica koja će potaknuti cirkulaciju i prokrviti nježnu kožu, te joj dati svjež izgled.

Tonikom uklonite posljednje čestice prljavštine i masnoće – on će se pobrinuti za zatvaranje pora. Nemojte koristiti tonik za čišćenje koji sadrži alkohol: on će u potpunosti ukloniti masnoću koja je prirodno prisutna na koži lica. Ako osjećate zatezanje lica ili mislite kako vam je koža izrazito suha nakon čišćenja, ovo je pravi znak za promjenu tonika ili morate smanjiti učestalost čišćenja lica.

Prije nanošenja šminke obavezno nanesite hidratantnu kremu ili fluid. Njegova je tekstura rjeđa i lakša, te neće djelovati na pore kao zaštitni ovoj i tako ih opteretiti. Odaberite proizvod koji sadrži SPF faktor (nipošto manji od 15) koji će vaš zaštititi od štetnog utjecaja sunčevih zraka (zapamtite dva izraza: rak kože i bore!).

Potražite savjet prodavačice kozmetike i pitajte za kremu koja sadrži cink oksid koji će dodatno matirati kožu i ukloniti masnoću.

Koristite šminku koja nije bazirana na uljima i koja je lagane teksture. Tekući puder ostavite za hladne zimske dane, kako se ne bi zavukao u pore, začepio ih i ostavio masni trag na vašem licu. Odaberite puder u prahu koji će prikriti nesavršenosti kože, ujednačiti izgled tena, a neće se zalijepiti za lice poput folije.

Pri ruci imajte papiriće za uklanjanje masnoće. Funkcioniraju vrlo jednostavno: prislonite ih na kožu i tapkanjem uklonite masnoću. Prodaju se u većini drogerija, nisu skupi, a izrazito su praktični.

Klonite se alkohola i začinjene hrane jer oni dodatno potiču kožu na znojenje. Pijte puno vode za hidrataciju organizma.

Najmanje jednom tjedno provodite piling lica, a kožu tretirajte maskom na bazi gline ili blata Crnog mora. Na ovaj ćete način dubinski očistiti pore i pobrinuti se za uklanjanje viška sebuma. Ako je vaša koža osjetljiva, koristite bijelo ili rozo blato.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!