Lijepi i zdravi nokti u 4 koraka

nokti manikura1

Stručnjaci tvrde kako nokti svaki dan narastu za otprilike milimetar. Do rasta noktiju dolazi kada se nove stanice razviju ispod kutikule, a stare očvrsnu i pogurnu se prema krajevima vaših prstiju.

 Ako vi ne primjećujete ovaj prirodan proces kod na svojim noktima, evo nekoliko savjeta kako potaknuti njihov rast.

NjegaZaštitite nokte

Ako izlažete nokte jakim kemikalijama ili tretmanima, oni se oštećuju – kratko i jasno! Možda i niste od onih osoba koje koriste rukavice dok peru suđe ili obavljaju kućanske poslove, no ipak nokte premažite zaštitnim slojem laka ili sredstva za jačanje. Izbjegavajte kontakt noktiju s formaldehidom jer je jako štetan za kožu.  

"Prste k sebi"

Grickanje noktiju i "čupkanje" zanoktica loše su navike i nokte čine podložnim raznim infekcijama koje usporavaju rast. Ponekad je potrebno čak i šest mjeseci kako bi infekcija nastala na takav način u potpunosti prošla. Ako grizete nokte, nalakirajte ih sredstvom koje će vas odučiti od ove grozne navike.

Jedite dovoljno proteina i kalcija

Kako i kod drugih dijelova tijela, i kod noktiju vrijedi izreka – ono si što jedeš! Stručnjaci ističu kako su za rast noktiju posebno važni proteini i kalcij.  Ako ne jedete dovoljno ovih namirnica, vrijeme je za promjenu prehrambenih navika i jelovnika.

Priuštite si kraljevski tretman

Vaši nokti trebaju vlagu i njegu – poput kože. Režite nokte nakon namakanja u vodi i ulju. Kremu nanosite prije spavanja i, ako možete, spavajte s rukavicama. Tako će koža vaših ruku omekšati i zasjati. Nemojte pretjerivati s lakom za nokte – dovoljno je nokte premazati tek svaka dva tjedna.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!