3 osnovna koraka izrade prirodne kozmetike

Ruke žena lijepe ruke krema za ruke shutterstock 57518284

Trend izrade prirodne kozmetike zapravo i nije trend, više ga možemo opisati kao retro povratak “recepata naših baka” s primjesama modernih “pomagača” u izradi - od edukacije do kvalitete i dostupnosti sastojaka te potrebnih alata.

Kako god da bilo, žene diljem svijeta sve više i više odvajaju svoje vrijeme želeći same napraviti kozmetiku koja će odgovarati njihovim navikama, osjetilima, tipovima kože i drugim individualnim parametrima.

Evo nekih od osnovnih koraka izrade prirodne kozmetike:

1. Korak - Edukacija

Svjesno tvrdim kako je točka 1 jedna od najvažnijh točaka. Zašto?
U želji da se posvetimo sami sebi i napravimo nešto za sebe, a u ovom slučaju prirodnu kozmetiku; svaki članak i receptura na koju naiđemo na internetu; čini nam se kao pravo otkriće.

Ali je li to stvarno uvijek tako?

Međutim u toj gomili informacija mogu se provući i neke relativno velike greške; poput izrade zubne paste s natrij hidrogenkarbonatom (soda bikarbona); sintetskih eteričnih ulja, pa do korištenja nekih vrlo diskutabilnih sirovina poput boraksa.
Pod edukacijom se podrazumijeva napraviti pametnu selekciju i odabir predavača ili autora članaka. Danas vas nažalost par odlsušanih praktičnih radionica i tečaj aromaterapije stavlja u poziciju predavača, baš poput nekog tko se cijeli svoj radni vijek usavršavao kroz visoko obrazovanje, specijalizaciju, doktorate, stručne sumpozije itd. Tu, također treba biti jako jako oprezan.

2. Korak - Nabavka kvalitetnih sirovina

Uvijek i bez ikakvog kompromisa KVALITETA je najvažnija.
Bilo da kupujete eterična ulja (Oshadhi, Pranarom, Florihana) biljna ulja (Oshadhi, oleoTHERAPY, Kemig, Aroma-Zone, Dragon Spice) sirovine poput emulgatora, pa čak i ambalaže. Za sve morate biti sigurni da je prošlo kontrolu kvalitete i da se zaista deklarirana kvaliteta nalazi u bočici koju ste kupili. Neki od distributera na uvid vam mogu dati i certifikat analize sto je dodatna sigurnost za vas kao potrošača. I ovdje uvijek vrijedi pravilo manje je više - bolje napraviti manje kvalitetnih proizvoda nego više ali nekvalitetnih, jer ipak, vaše tijelo i koža su ti koji “trpe”.

3. Korak - Nabavka laboratorijskog posuda i pribora

Ne možemo kozmetiku raditi u časi iz koje smo upravo malo prije popili mlijeko ili vagati 1 g eteričnog ulja sa žličicom za šećer još k tome na kuhinjskoj vagi.
Moramo imati barem 4 laboratorijske čase (preporuka: po 150 ml), 2 laboratorijske žlice, vagu na 0.01 g i jednu malu patenu s pistilom. S vremenom i potrebom vašu “opremu” ćete nadograđivati kako će i izrada zahtjevati.

Najvažniji dodatni karak koji dodajemo je - ne zaboraviti raditi sa strpljenjem i preciznošću i naravno veseljem!

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!