Akne u odrasloj dobi?!

akne

Svakodnevno smo okruženi brojnim “how to” savjetima, koji nam obećavaju rješenje dermatološko-kozmetičkog problema u točno određenom broju koraka! No svaki pravi zdravstveni stručnjak svjestan je da ne postoji čarobni okvir u koji se mogu staviti svi pacijenti s, primjerice, aknama, nego je potrebno sa svakim razviti individualni odnos i pomno pratiti njegov način života, kako bi i propisana terapija bila čim uspješnija.

Akne nisu više pojam koji se veže isključivo uz pubertet, nego su sve više sastavni dio problematike zrele kože. Sve je više žena koje se sa aknama suočavaju i godinama kasnije, pa čak i tijekom menopauze. Glavni razlozi se povezuju sa velikim utjecajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (tzv. androgena), kao i na hormonalne oscilacije koje se javljaju tijekom preimenopauze i menopauze.

Menopauzalne akne nastaju kao rezultat povišenih razina progesterona (uz manjak estrogena) koji snažno stimuliraju lojne žlijezde (sebacealne) na povećanu prouzvodnju sebuma. Nadalje, stres, kojeg je danas gotovo nemoguće izbjeći,  stimulira nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju hormona stresa- kortizola i još jednog androgenog hormona koji se naziva dehidroepiandrosteron (ili jednostavnije- DHEA). Pojačana razina tih hormona djeluje na intenzivniju sintezu sebuma uz pojačano nakupljanje u porama, te dolazi do opadanja imunološkog kapaciteta kože i potenciranja nastanka upalnih akni!

Mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju kako žene koje su na hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HRT) imaju manji rizik da ponovno proživljavaju iskustva s aknama u odrasloj dobi, zbog kontrolirane razine hormona. U svakom slučaju sa svojim liječnikom razmotrite sve opcije u kontroli akni, ukoliko je menopauza obilježena njihovom pojavom. Danas je zaista dostupno mnogo drugih opcija i vrlo uspješnih metoda liječenja akni sistemski (antibiotici, hormoni), lokalno ili instrumentalno (light terapija).

Bez obzira na vaše godine, akne su i  dalje akne, te slobodno potražite preparate koji su namijenjeni za njihovu terapiju, no uvijek vodite računa da preparat kojeg odabirete (posebice u odrasloj dobi) NIKAKO ne smije isušivati kožu, a upravo je to najčešća nuspojava svih aktivnih sastojaka. Potražite salicilnu kiselinu mikrokapsulirani retinol, ili benzoil peroksid. Retinol je možda najbolji odabir za akne u odrasloj dobi, jer ne samo da kontrolira veličinu pora, eksfolira kožu od nakupljenih nečistoća unutar pora, nego i izvrsno potiče sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, stoga je idealan kao ANTI-AGE i ANTI-AKNE tretman.

Evo nekoliko blic savjeta koji će vam pomoći da uz terapiju propisanu od strane dermatologa, postignete još bolju kontrolu nastanka akni:

1.Promjena prehrambenih navika: Prvi mit je razbijen- Čokolada ne uzrokuje akne, ali ako dugoročno i isključivo konzumirate namirnice koje brzo podižu šećer u krvi, onda ste na sigurnom putu da potencirate nastanak upalnih promjena kože ! Pored namirnica visokog glikemijskog indeksa (fast-food, šećer, tjestenine, …), izbjegavajte pretjeranu količinu mliječnih proizvoda (koji se sve više dovode u svezu s aknama). Uzimajte odabrane količine antioksidansa (goji berry, vitamin C, Polypodium leucotomos, šipak, acai, …), ali ne na vlastitu ruku, nego obavezno sve u skladu sa savjetom ljekarnika ili liječnika.

2. Umanjite stres! Dokazano je kako pojačani stres negativno djeluje na razinu androgenih hormona (povisuje njihovu koncentraciju), čime doprinosi nastanku akni. Vježbe relaksacije, metode pozitivnog razmišljanja, meditacija, kupka, joga, smijeh, vježbanje, ples, … sve što vas veseli, sigurno će umanjiti vjerojatnost nastanka upalnih akni. Vjerujte kako je aknama u odrasloj dobi anti-stress terapija najgori neprijatelj! J

3. Naučite dešifrirati što piše na vašoj kozmetici. Svaki preparat kojeg koristite, a imate akne,  mora imati obilježja nekomedogeno (bez sastojaka koji začepljuju pore), oil-free (bez ulja), water-based (preparat baziran na hidrataciji/vodi), gentle surfactants (blaga sredstva za uklanjanje nečistoća i suvišne masnoće), soap free (bez sapuna), dermatološki provjereno, hipoalergeno (ukoliko pored akni imate i osjetljivu kožu), antiinflamatorno (sadrži sastojke za smanjivanje upale), itd…

4. Odaberite nekomedogeni make-up. Kako biste izbjegli mogućnost nakupljanja komedogenih sastojaka (ulja, voskovi i sl.) unutar pora, koji potiču nastanak mitesera, pokušajte voditi računa da koristite nekomedogeni make-up. Sugeriram mineralni make-up, koji izbjegava primjenu masnih i teških podloga, te je idealan za akneičnu kožu. Bez obzira što neke tvrtke brandiraju mineralni make-up da možete s njim i “u krevet”, obavezno uklonite šminku prije spavanja!

5. Savjetujte se s dermatologom o dodatnim terapijskim mogućnostima Hormonalne promjene uvelike utječu na nastanak akni, pogotovo kod žena koje su u fertilnom razdoblju. Upitajte detaljno svojeg liječnika o dobrim i lošim mogućnostima hormonalne terapije koja ima benefit za terapiju akni.

Želim Vam zdravu i lijepu kožu  :)

 Prati nas na Viber Public Chatu!