Ne odlazite na pedikuru u kozmetičke salone koji ne poštuju ova pravila!

Shutterstock 269585192

Ljeto je pred vratima i krajnje je vrijeme da uredimo svoja stopala i upustimo se u tretman pedikure.

Ukratko, pedikura je postupak tretiranja stopala i noktiju gdje se otklanja višak zadebljane, oštećene i suhe kože, skraćuju i oblikuju nokti. Namijenjena je ljudima svih uzrasta. Dolazi od francuske riječi "pedicure" koja znači njega nogu.

Pedikura započinje kupkom, pilingom stopala, obradom stopala i završava masažom stopala i parafinskom maskom kako bi dodatno nahranili kožu stopala.

Stopala su najopterećeniji dio ljudskog tijela i zato im je potrebna posebna njega, a pedikura je tretman koji Vaša stopala čini ljepšim, a nogama daje osjećaj lakoće. Osnovna zadaća pedikiranja je zaštita stopala i noktiju i sprečavanje traumatskih promjena na njima. U ljetnim danima ima i posebnu estetsku funkciju kada su nokti i peta otkriveni.

Postoje 3 vrste pedikure:

  1. ESTETSKA - obrada stopala raznim kupkama i kremama, te lakiranje
  2. KLASIČNA - obrada stopala kupkama, kremama, skraćivanje noktiju i obrada zadebljale kože stopala
  3. MEDICINSKA - tretiranje zdravstvenih problema i promjene na koži stopala i noktima

Medicinska pedikura koju i osobno radim - rješava probleme zadebljane i raspucane kože, žuljeve, natiske na stopalu, rješava problematiku uraslog nokta i oporavak nokta od gljivične infekcije, problem kurjih očiju i pomaže kod problema deformiranog rasta noktiju.
Medicinski pediker obavlja prvo pregled stopala i razgovara o poteškoćama. Sav pribor koji pediker koristi mora biti sterilan (alat se sterilizira u aparatu vrućim zrakom - Autoklav) ili mora biti jednokratne uporabe, obavezno se koriste jednokratne rukavice i pediker mora imati masku, kadica u kojoj klijent umače noge, mora biti dezinficirana. Ovo su vrlo važna pravila i kada se odlučite za pedikuru u kozmetičkom salonu, provjerite da li je sve u skladu s osnovnim higijenskim uvjetima.

Ono što možete osobno napraviti za njegu stopala je nositi udobnu obuću koja ne stvara pritisak (najčešći krivac za stvaranje kurjih očiju i natisaka) i ne nositi zatvorenu obuću na bosu nogu. Nakon tuširanja pazite da prostor između prstiju dobro posušite( time smanjujete rizik od gljivičnih infekcija) i svakako mažite kožu stopala kremama.

Pedikura ili njega stopala je potreba svakog čovjeka, kako žena tako i muškaraca,  jer njegovana stopala su ujedno i znak cjelokupno njegovanog tijela.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!