Osjetljiva ili hiperiritabilna koža

zena u crvenom

Jeste li ikada primijetili kako vam se lice vrlo često intenzivno zarumeni nakon tjelesne aktivnosti ili vas pomalo „pecka i žari„ nakon što ste nanijeli najnoviju kremu na koju ste potrošili „malo bogatstvo“?

Postoji mogućnost da i vi spadate u skupinu ljudi sa pojačano osjetljivom kožom, stoga je potrebno promijeniti dotadašnje navike u režimu ljepote.

Problem pretjerane osjetljivosti kože postao je sastavni dio suvremenog života kao posljedica njegove dinamike i sve prisutnijeg stresa. Gotovo 2/3 populacije barem jednom u životu susrelo se s prolaznim crvenilom, peckanjem ili subjektivnom neugodom „žarenja i topline“ kože lica. Vrlo često su takve nuspojave uzrokovane uporabom neprikladnih kozmetičkih proizvoda, što potiče hiperreaktivnost kože, osobito na koži lica, zbog češćeg kontakta sa dekorativnom i preparativnom kozmetikom (dermatolozi i ljekarnici nazivaju ga tzv. status cosmeticusom.)

Pojam osjetljive kože je prilično opširan, te ponekad niti sami stručnjaci ne mogu odmah prepoznati pravi uzrok nastanka simptoma poput crvenila, ljuštenja kože, svrbeža, osjećaja zatezanja, itd. Takvi se pacijenti najčešće žale na kozmetičke preparate, sapune, preparate za zaštitu od sunca (sun-screen), a da uopće nije riječ o klasičnoj alergijskoj reakciji (kontaktne alergije, fotoalergije...)

Vrlo je bitno pristupiti individualno svakom pacijentu, te precizno razmotriti njegov način života, a osobito primjenu kozmetike. Dapače, prvi korak koji se u praksi savjetuje prilikom pojave neugodnih simptoma i osjećaja zatezanja i peckanja na koži jest- prestanak korištenja svih kozmetičkih proizvoda i postupno uvođenje jednog po jednog u svakodnevni režim ljepote, sve dok se ne otkrije „eventualni uzročnik problema.“

Primjerice, šamponi za kosu vrlo često sadrže u sebi natrijev lauril sulfat, sastojak koji je zaslužan za „bogato“ pjenjenje, no upravo je taj sastojak jedan od češćih iritansa za iznimno osjetljivu kožu, što pacijenti vrlo često zaboravljaju. Dermatološki podnošljivi šamponi, bez natrijevog lauril sulfata se stoga i znatno manje pjene, ali su znatno pomogli oporavku iritirane kože.

Pacijenti koji imaju problema s aknama vrlo često imaju i osjetljivu kožu, što im predstavlja veliki estetski i psihološki problem. Kozmetičke kompanije kao rješenje za problematičnu kožu najčešće nude kombinacije aktivnih sastojaka poput voćnih (AHA) kiselina (glikolna, mliječna...) ili retinoida, koji imaju izvrsno eksfolirajuće djelovanje i pospješuju ljuštenje i obnavljanje kože. Problem jest kada prečesta primjena takvih sastojaka ili njihova prevelika koncentracija u preparatima koji su van nadzora ljekarnika ili dermatologa, može dodatno iritirati kožu, potaknuti njezino ljuskanje i uzrokovati eriteme (crvenilo), te senzibilizirati akneičnu kožu.

Pacijenti s osjetljivom kožom, i postupalnim ožiljcima od akni ili postupalnim hiperpigmentacijama su u problemima jer ne smiju koristiti agresivne AHA, no dobra vijest jest da se na tržištu pojavila alternativa u obliku PHA. Kao zamjena AHA (alfa hidroksi kiselinama), polihidroksi kiseline (PHA), imaju gotovo jednake učinke a znatno manje nuspojava, te su pogodne za hiperreaktivnu kožu.

Rozaceja je sama po sebi teško izlječivi dermatološki problem, koji se kontinuirano mora držati pod kontrolom stručnjaka, te pogađa gotovo 40% populacije nakon 40.godine. Žene u razdoblju perimenopauze i menopauze zbog čestih valunga (flushinga) znatno su sklonije rozaceji, ali i senzibilizaciji kože, što im otežava primjenu bilo kojeg kozmetičkog preparata.

Uzmimo za primjer samosvjesnu ženu s 45 godina, osjetljive kože i vidljivih kapilara, koja za sebe želi luksuznu i kvalitetnu kozmetičku liniju (serum, kreme, pilinzi...) koji će učinkovito umanjiti vidljivost bora, i potaknuti hidrataciju i obnavljanje kože. Nažalost, svaki stručnjak takvoj će pacijentici savjetovati da izbjegava primjenu više o ukupno 3 proizvoda ukupno, jer kod nje vrijedi pravilo „manje je više“. Osim toga mora izbjegavati većinu današnjih anti-aging preparata, koji u sebi imaju retinoide (osim ako nije mikrokapsuliran i postupno se otpušta), glikolnu kiselinu i srodne AHA, agresivnije depigmentirajuće agense za posvjetljivanje tamnih mrlja na koži, čisti vitamin C, itd. Svakako njezin slučaj zahtijeva profesionalne konzultacije i pomno odabrani preparat.

Okoliš u kojem živimo ponekad predstavlja pravi izazov za osjetljivu kožu; hladnoća, sunce, vjetar, zagađenja, teški metali, neprikladna prehrana (začinjena hrana, alkohol, jaki začini) vrlo često senzibiliziraju kožu ili dodatno pogoršavaju stanja osjetljive kože. Idealan kozmetički preparat koji mora osjetljivoj koži pružiti ujedno i tretman i zaštitu stručnjaci svrstavaju u rastuću kategoriju neurokozmetike, koja umiruje, relaksira, regenerira i vraća kožu u stanje ravnoteže (homeostaze). Takvi preparati najčešće sadrže umirujuće sastojke poput beta glukana iz zobi (osobito dojenački dermatitisi), omega masne kiseline (3/6/9) za obnavljanje narušene hidrolipidne barijere kod osjetljive kože, alantoin, bisabolol, aloesin iz aloe vere, itd.

Priča o teškim metalima (olovo, nikal, krom, kadmij...) u posljednje vrijeme zauzima sve više redaka u novinskim stupcima zbog nedavnih sumnji i istraživanja kako čak i poneki luksuzni kozmetički make-up brandovi sadrže tragove olova... Teški metali mogu vrlo često izazvati hipersenzitivnost kože, osobito ako se nalaze u sjenilima, rumenilima, ruževima ili podlogama koji se nanose na veće površine kože. Ekološki svjesne žene ili one koje za sebe žele kozmetiku s kredibilitetom dermatologa će posegnuti za kupovinom dermatološki provjerene dekorativne, koja je ispitana na prisutnost teških metala i izbjeći eventualnu mogućnost povećane osjetljivosti kože.

Bilo da želite za sebe učinkoviti dermokozmetički tretman postojećih simptoma preosjetljivosti, ili preventivno izbjeći mogućnost nastanka pojačane osjetljivosti kože, svakako se obratite stručnoj osobi (ljekarniku ili dermatologu) za savjet.

SAVJETI ZA PACIJENTE S OSJETLJIVOM KOŽOM:

 • Svedite broj kozmetičkih preparata na minimum
 • Odaberite isključivo kozmetiku s oznakom „za osjetljivu kožu“ ili „hipoalergeno“
 • Odaberite kozmetiku koja u sebi sadrži beta glukan, omega 3/6/9 masne kiseline, alantoin, bisabolol, aloe veru, bakar-cink kreme za intenzivnije dermatoze, polifenole zelenog čaja, centellu asiaticu, itd.
 • Količina preparat koju koristite nikad ne bi trebala biti veća od zrna graška
 • Izbjegavajte kozmetiku sa mirisom/parfemima, sapune, šampone sa natrijevim lauril sulfatom, AHA kiselinama, retinoidima, određenim biljnim sastojcima i eteričnim uljima koji senzibiliziraju kožu (pitajte ljekarnika ili dermatologa), itd.
 • Izbjegavajte eksfolijaciju s kemijskim pilinzima (AHA, TCA, salicilna u višim postotcima, retinoidi), ili grubim zrncima (oštri rubovi mogu dodatno oštetiti kapilare)
 • Izbjegavajte tuširanje i čišćenje kože sa preagresivnim surfaktantima (sastojci za uklanjanje nečistoća)
 • Izbjegavajte pretjerano vruću i hladnu vodu, kao i pretople prostorije (izazivaju širenje kapilara)
 • Nemojte pretjerano trljati kožu sa ručnikom, možete samo pogoršati probleme
 • Prestanite sa primjenom preparat ukoliko vam stvara neugodu, pecka vas ili vam se koža zacrveni
 • Pokušajte sa primjenom blagih maski koje ne zatežu lice, nego umiruju (zobena maska)
 • Pokušajte voditi dnevnik u kojem bilježite  „okidače“ koji vam pogoršavaju stanje (nakon konzumacije alkohola, kave, začinjene hrane...), te ih nastojite izbjegavati, a ujedno će vam pomoći pri posjetu dermatologu
 • Ukoliko vam se stanje ne poboljšava svakako posjetite dermatologa.
 Prati nas na Viber Public Chatu!