Tajne zdravog cijeljenja kože…

lijepa zena, njega tijela, koza, piling

Opekline, akne, trauma kože (posjekotine), nestručni kozmetički tretmani i kirurški zahvati, mogu ostaviti vidljivi trag na koži. U posljednje vrijeme sve više je pacijenata koji žele riješiti problem nastalih ožiljaka, pogotovo ukoliko se oni nalaze na izrazito vidljivim mjestima.

Abnormalni ožiljci mogu prouzročiti nelagodne simptome i potaknuti stres izazvan neestetskim izgledom kože, te mogu socijalno izolirati osobu i narušiti njegovo psihofizičko zdravlje (British Medical Journal, 2003.).

Ožiljak nastaje kao biološka promjena cijeljenja i regeneracije kože. Riječ je o prirodnom samoobnavljajućem procesu  u koji su uključeni mnogi čimbenici i molekularne strukture našeg organizma, koje se “aktiviraju” kako bi čim prije “izliječili” nastala oštećenja na koži i kako bi se eliminiralo oštećeno ili nekrotično tkivo. Konačno nastali ožiljci zapravo su područja novonastalog fibroznog tkiva, koje je zamijenilo oštećenu kožu nakon trauma, te je obično manje organizirano i lošije strukturirano od normalne, zdrave kože, što se u konačnici i ističe.

Uzevši u obzir kako našoj koži prilikom prirodnog procesa cijeljenja kože ponekad treba i dodatna pomoć u obliku lokalnih preparata, zdravstveni stručnjaci danas vam mogu zaista ponuditi iznimno korisne i učinkovite metode ubrzanog cijeljenja kože. Čak i sve popularniji i revolucionarni tretmani kože namijenjeni njezinom pomlađivanju, poput lasera ili mikrodermoabrazije, zahtijevaju specifičnu post-tretmansku njegu, koja će potaknuti da se koža regenerira bez vidljivih znakova snažnih tretmana.

Kada govorimo o novonastalim ožiljcima, prilikom početka cijeljenja kože, potražite preparate koji imaju snažno protuupalno djelovanje, osiguravaju dovoljno hidratacije koži i sprječavaju pojačani gubitak vlažnosti iz njezinih dubljih slojeva, sprječavaju bakterijsku infekciju i znatno ubrzavaju postupak cijeljenja rana. Sastojci koje biste trebali potražiti su hijaluronska kiselina, beta-glukan i sve prisutniji alginati. Alginati se inače koriste već u mnogim flasterima za rane, a odnedavno se mogu nabaviti i kao dio dermokozmetičke terapije (kreme) jer izvrsno upijaju eksudate iz rana (vlažno cijeljenje) i sprječavaju nastanak crusta (krasti).

Stariji ožiljak u pravilu zahtijeva specifičnije tretmane i suradnju s liječnicima (retinoidi, laseri, kortikosteroidi). Jedna od najčešćih metoda jest primjena silikonskih gelova za umanjivanje i omekšavanje ožiljaka. Silikoni nove generacije imaju sposobnost omekšavanja keloida i postojećih ožiljaka, a u posljednje vrijeme se studijama potvrđuje i učinak viskodoziranog vitamina C, ekstrakta luka (Allium cepa) i pripravaka na bazi meda u terapiji ožiljaka. Također se kao aktivni sastojci mogu naći vitamin E (protuupalni lijek pogotovo na početku ožiljkovanja), vitamin B5, gotu-kola (Centella asiatica), a u Americi su već aktualni pripravci koji sadrže faktore (NE hormone!) rasta. 

Ukoliko je ožiljak nedavno nastao (ovisno o veličini i dubini), svakako reagirajte brzo, redovito i uporno u primjeni lokalnih pripravaka za njihovo ublažavanje. Sretno u pronalasku pravog preparata, ali zapamtite - uvijek je najbolje pravovremeno i individualno se posavjetovati i sa liječnikom i ljekarnikom, kako bi konačni rezultat bio najbolji! Nije naodmet posavjetovati se i o zdravstvenom i nutritivnom statusu (kod dijabetičara, aktivnih pušača ili uslijed nedostatka vitamina C, ožiljci sporije zacjeljuju).

Želim Vam zdravu i lijepu kožu!

 Prati nas na Viber Public Chatu!