4 rješenja za krhku kosu

Kosa

Najčešći uzroci krhke i lomljive kose uključuju pretjerano izlaganje UV zrakama, stiliziranje kose fenom, peglom ili uvijačem za kosu, izloženost kloru i tretmanima koji uključuje kemikalije, poput farbanja i izbjeljivanje kose. Ako su spomenuti tretmani i način života i vaš izbor, evo kako možete doskočiti problemu suhe kose.

Krhke vlasi mogu biti kombinacija suhe, umorne, naelektrizirane, lomljive i beživotne kose.  Na neki način možemo povući paralelu sa suhom kožom, u smislu da postoji čitav spektar manifestiranja krhke kose – od blago umorne do potpuno ispucane kose i opadanja vlasi.

Što je vašu kosu dovelo do ovog stanja? Postoji nekoliko ozbiljnijih medicinskih stanja, poput pothranjenosti, slabijeg rada štitnjače i nedostatka biotina. Stoga, ako je vaša krhka kosa u kronično lošem stanju, prvo biste trebali posjetiti liječnika kako biste isključili mogućnost ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Ipak, najčešći uzroci krhke i lomljive kose uključuju pretjerano izlaganje UV zrakama, stiliziranje kose fenom, peglom ili uvijačem za kosu, izloženost kloru i tretmanima koji uključuje kemikalije, poput farbanja i izbjeljivanje kose. Jesu li spomenuti tretmani i način života i vaš izbor, kada je kosa u pitanju?

Donosimo vam nekoliko savjeta kako promijeniti rutinu uređivanja kose i vratiti joj sjaj, snagu i zdravlje. Kosa nije živa i ne može se sam izliječiti jednom kada je oštećena. No to ne znači da ne možete popraviti njenu kvalitetu uz pomoć pomno odabranih proizvoda i nekoliko malih trikova.  

Pegla i uvijač za kosu - svakodevno ili pomagalo za posebne prilike?

1. Prije svega, smanjite korištenje fena, pegle i uvijača za kosu. Oštećenje toplinom je veliki krivac za suhu i krhku kosu, a sve veći broj žena stanje svoje kose duguje upravo ovakvom načinu stiliziranja kose. Previsoka temperatura zapravo "kuha vašu kosu", stoga se pobrinite da vaši aparati, ako ih već koristite, imaju kontrolu temperature (poželjno je držati se srednjih vrijednosti). Također, prije samog fena ili uvijača, na kosu nanesite proizvod koji će donekle zaštititi vašu kosu od "toplinskog udara". Još bolji savjet – ako možete, probajte na dan ili dva preskočiti uređivanje kose fenom, kako biste joj priuštili odmor.

2. Drugo, ako je vaša kosa jako suha, birajte šampone koji hidratiziraju vaše vlasi te regeneratore i proizvode za styling kose s istim predznakom.  Najnoviji proizvodi dostupni na tržištu doista vašoj kosi mogu pružiti dodatnu vlažnost bez da ju učine masnom. Svaki put kada šamponirate kosu, koristite i regenerator. Ako se bojite da ćete time samo kosu otežati i oduzeti joj polet, regenerator nanesite samo na vrhove, koji su inače najkrhkiji dio kose.

Kada birate proizvode za styling, potražite one koji pojačavaju sjaj kose, ali i sadrže ulja za omekšavanje kose, poput arganovog i bademovog. Ova ulja potpomažu sjaj kose, ali su istovremeno i nježna za vlasište. Jednom tjedno kosi priuštite intenzivnu hidratantnu masku koji će pomoći u oživljavanju krhke, slabe kose.  

Ne lomite kosu agresivnim češljanjem!

3. Nakon tuširanja nemojte odmah raščešljavati kosu, jer time možete dodatno oslabiti ionako krhku kosu. Kada ju češljate, koristite češalj sa širokim zubcima, počnite od vrha kose i lagano se češljem "penjite" prema tjemenu – na taj način nećete naglo povući zapetljanu kosu i slomiti vlasi.

4. Naposljetku, izbjegavajte čvrste frizure i korištenje metalnih kopči jer kosi stvaraju dodatni stres i lome ionako slabu kosu – umjesto toga koristite mekane, labavije gumice za kosu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!