Djeca u osnovnoj školi posežu za Botoxom!

botoks, botox

Po mnogima čarobno rješenje za bore, Botox, proširio se svijetom poput prave histerije. Nije zaobišao čak ni tinejdžerice!

Američki su liječnici prošle godine izveli više od 12.000 tretmana Botoxom nad tinejdžerima, no tvrde kako je većina imala medicinski opravdane razloge podvrgavanja ovim tretmanima.

Gotovo četiri milijuna odraslih godišnje okrene se Botoxu u Americi.

Trinaestogodišnje Amerikanke nisu uspjele odoljeti nametnutim standardima ljepote i odlučile su odabrati brzo rješenje peglanja bora. Samo, pitanje je, što su one uopće peglale, osim kreditnih kartica svojih roditelja! Stručnjaci ovaj pojam zovu "teen toxic": "Botox može biti opasan ako se ne regulira na pravi način. `Teen toxic`trend ima potencijala za nepotrebnim komplikacijama, a osim ako ne postoji izrazita potreba, Botox se ne bi trebao primijeniti na mlađe od 18 godina", tvrdi dr. Shoib Allan Myint, okularno-facijalni plastični kirurg iz Las Vegasa.

On tvrdi kako većina tinejdžera ni nema bore, a Botox ne može spriječiti prirodno starenje. Međutim, prema pravilniku Američke uprave za lijekove, Botox je siguran za sve starije od 12 godina.

Američko društvo estetskih kirurga tvrdi kako je velika većina tretiranih tinejdžera htjela na brz način ispraviti neke nesavršenosti na svom licu, bez odlaska pod nož. Cilj im je bio ublažiti stroge linije pravokutne čeljusti ili smanjiti vidljivost desni kada se smiju.

Druga lica Botoxa

U posljednjih desetak godina botulinum toksin tip A ili Botox pokazao se idealnim rješenjem za bore, ali i neke druge tegobe, poput prekomjernog lučenja znoja, akne, cervikalnog sindroma (vratna kralježnica), defekata nosa i sl. Uspješni brend kakav je, postao je sinonim za mladenačko lice bez bora, a čak su se i muškarci ohrabrili koristiti tretmane botulinom za ispravljanje svojih dokaza godina.

Dok mlađe generacije koriste Botox zbog medicinskih tegoba, sve više i više zvijezda izlazi u javnost sa svojim iskustvima vezanim za ovo brzo i privremeno rješenje kada su u pitanju veliki neprijatelji ljepote – bore. Pitanje je koliko će dugo trebati spomenutim tinejdžerima da ga i sami počnu koristiti jer im lice nije besprijekorno. S druge strane, psiholozi tvrde kako je pozadina znatno složenija.

"Ako vas kći moli za Botox, znajte da injekcija nije lijek. Prisutna je mnogo dublja problematika, a kladim se da je u pitanju samopouzdanje. Recite `ne` toj injekciji i pozabavite se njenim osjećajem nedostojnosti, a ne potrebi prikrivanja tzv. bora", savjetuje dr. Michele Borba, autorica mnogih knjiga o roditeljstvu.

Boytox: Svaki peti Botox tretman na muškarcu

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!