Kako lice reagira na stres?

zena-lijepa-njega-lice-stres-kosa-tuga-ljutnja2

Suvremeni način života nezamisliv je bez stresa - vjerojatno ste o ovoj temi do sada čuli bezbroj savjeta kao i o tome kako ga se uspješno riješiti.

Stalna iscrpljenost i umor prvi su znakovi da baterije treba ponovno napuniti. No, kada i skidanje šminke prije odlaska u krevet postane prevelik napor, znači da je stres preuzeo kontrolu. Kako koža reagira na stresne situacije i kako joj pomoći?

Stres napada lice na najvidljviim mjestima.

PodočnjaciAkne. Kad god vas čeka neki važan događaj, na dijelovima lica izbiju akne. Naime, kad ste uzbuđeni ili pod stresom, hormon kortizol odlazi u krvotok i pomaže funkcioniranju pod pritiskom. Povišene razine kortizola u krvi uzrokuju i povećanje razina testosterona, koji pojačava lučenje žlijezda lojnica. Rezultati ove kombinacije, kao što znate, zovu se akne.

Podočnjaci. Kortizol je stimulirajući hormon, pa koliko god umorni odlazili na počinak, nećete se naspavati, a san će vam zbog djelovanja ovog hormona biti lagan. Naravno, neprospavana noć prepoznaje se u obliku tamnih podočnjaka i natečenih kapaka. Također, zbog lošeg sna usporava se cirkulacija i limfna drenaža, pa se toksini skupljaju ispod podočnjaka.

Ugasli ten i bore. Kada ste pod stresom, tijelo je u stanju uzbune pa krv ide prema srcu i plućima, a dijelovi tijela koji nisu od primarne važnosti – poput kože – ostaju bez svježe doze krvi. Zato se usporava stanična obnova i prirodni piling kože, što povećava koncentraciju slobodnih radikala, pa koža izgleda ugaslo i sklonija je nastanku bora.

Alergije. Ako i inače patite od alergija, stres može dodatno potaknuti ovaj problem. Imunološke promjene potaknute stresom rezultiraju visokim količinama histamina u koži, koji se pokazuje kao crvenilo, otečenost, pa i svrbež lica i cijelog tijela. Stres negativno utječe i na stanja poput rosacee, ekcema i herpesa.

Naravno, stres nikada ne možete u potpunosti eliminirati iz svog tijela. No, možete poduzeti nekolikokoraka kojim ćete se opustiti, ali i njegovati kožu.

ŽenaNikada nemojte zaboraviti na osnovnu njegu lica, koja podrazumijeva pravilno čišćenje. Čišćenje i hidratiziranje dva su koraka koja ne smijete preskočiti koliko god bili umorni ili u stisci s vremenom. Najjednostavnije je pored kreveta držati paket vlažnih maramica za skidanje šminke. Zaspati s make up-om je štetno za lice, ali i nepotrebno, jer doista postoji niz preparata koji brzo i učinkovito rješavaju kožu napora zvanog šminka.

Iskoristite prednosti aromaterapije. Mirisi lavande i kamilice djeluju umirujuće i opuštaju, a najlakše ih je iskoristiti tijekom tuširanja ili kupki. Tako možete kupiti gel za tuširanje s nekim od ovih aroma, ili u kupku dodati par kapi omiljenog eteričnog ulja.

Masažom uklonite stres. Možete izmasirati lice i time ga zategnuti i potaknuti prokrvljenost, a možete probati i sljedeću metodu. Palcem jedne ruke pritisnite mjesto između palca i kažiprsta druge ruke, držite dvije minute i polako i duboko dišite. Ponovite na drugoj ruci. Ova masaža je vrlo lagana, a potiče mentalno opuštanje.

Napetost mišića, koji dolaze uz stres, najbolje se liječi pod toplim mlazom vode, odnosno kupkom. Opušteno ležanje u kadi i topla voda snizit će tlak i ubrzati dotok kisika i nutrijenata u mišiće.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!