Znanost potvrdila: Topla kupka može smiriti upale i pobijediti stres

Shutterstock 621983405

Nema sumnje da je topla kupka idealan način opuštanja za završetak radnog dana no ispostavlja se da osim opuštanja nudi i druge zdravstvene dobrobiti.

Terapeut, dr. Frank Lipman, iz New Yorka  je izdvojio nekoliko dobrobiti tople kupke, a na prvo mjesto bi stavio protuupalna svojstva. 

“Život bez stresa znači život bez upala, a to ćete najlakše postići ako si ponekad pripremite toplu kupku i opustite se", navodi Lipman i dodaje kako topla kupka može utjecati i na regulaciju kortizola, a znojenjem se možete jednostavno riješiti toksina. 

"Para može djelovati blagotvorno na dišne putove i pluća, a savjetujem da si kupku pripremate 3-4 puta kroz tjedan i u njoj uživate barem 20-ak minuta. ", zaključuje Lipman. 

Pripremite idealnu mirisnu kupku za hladne dane

Pripremite kupku već danas:

Opuštajuća kupka od aromatičnog ulja

  • čajna žlica ulja lavande
  • čajna žlica ulja sandalovine
  • čajna žlica ulja kamilice
  • 3 čajne žlice bademova ulja
  • šalica maslinova ili kokosova ulja

Ulja pomiješajte u posudi i u napunjenu kadu dodajte pet ili šest jušnih žlica opuštajućeg raja. Ulje lavande se koristi za njegu svih tipova kože, a posebno se ističe zbog svog antiseptičkog djelovanja. Kamilica je poznata po opuštajućim svojstvima, a bademovo, maslinovo i kokosovo ulje podarit će vam nježnu i baršunastu kožu.

Posudu u kojoj držite mješavinu ulja dobro poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Ovako zbrinuta, ulja mogu trajati dva mjeseca.

U par koraka napravite ljekovito ulje lavande

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!