Kako pobijediti stres zbog seksualnih problema?

par-problemi-veza-sreca-tuga-brak

Ako imate problema u spavaćoj sobi, a u najzrelijoj ste dobi, od velike će vam pomoći biti razgovori s prijateljima.

Istraživanje Sveučilišta Oregon pokazalo je kako način na koji se stariji muškarci i žene nose sa seksualnim problemima i stresom razlikuje, a nažalost, ne postoji jedinstveno rješenje za sve osobe koje su nezadovoljne zbog seksualnih poteškoća.

Američki su stručnjaci pregledali preo 860 osoba starih između 57 i 85 godina koje su bile oženjene ili su imale "intimnog partnera", a priznali su kako imaju najmanje jedan seksualni problem.

Poteškoće u spavaćoj sobi uključuju nedostatak zanimanja za seks, nemogućnost postizanja orgazma, tjelesnu bol za vrijeme spolnog odnosa, održavanje erekcije i sl. Ispitanici su ocijenili koliko ih smeta određeni seksualni problem na ljestvici od jedan do tri, a na temelju odgovora na pitanja kako se općenito osjećaju, istraživači su procijenili pate li od simptoma depresije.

Došli su do nekoliko zanimljivih zaključaka. Manje od polovice starijih osoba sa seksualnim problemima nije razgovaralo sa svojim liječnikom o svojim tegobama. Jesu li ispitanici razgovarali sa stručnjacima ili ne gotovo da i nije utjecalo na njihovo općenito stanje.

"Starijim osobama se savjetuje razgovor s liječnicima o problemima seksualne prirode, međutim, te savjete ne slijede svi, a čak i sam razgovor s liječnikom nije uvijek od pomoći, kao što bismo očekivali", objasnio je dr. Ryo Hirayama sa Sveučilišta Oregon.

S druge strane, povjeravanje partneru ili prijateljima pokazalo se učinkovitim kod muškaraca, koji su na ovaj način uspjeli eliminirati stres i nezadovoljstvo zbog svojih seksualnih problema. Nažalost, isti zaključci ne vrijede i za žene.

"Zapravo, žene s višom razinom seksualnog stresa koje su se povjerile svojim prijateljima su bile nesretnije. Ustvari nismo sigurni što zaključiti iz svega ovoga", zbunjeno su konstatirali istraživači, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Gerontology: Social Sciences.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!