Prijevremena ejakulacija je nasljedna?

muskarac, tjeskoba, tuga, zabrinutost

Problem prijevremene ejakulacije se dugo povezuje sa psihološkim problemima, međutim, sada znanstvenici tvrde kako je ovaj poremećaj moguće naslijediti.

"Prijevremena ejakulacija jest smetnja (poremećaj) kod kojega muškarac svrši vrlo brzo po penetraciji (katkad i tokom same penetracije), nema subjektivni osjećaj da može odgoditi ejakulaciju (tj. nema kontrole nad ejakulacijom) i ovakvo prebrzo ejakuliranje mu čini smetnje i probleme (njemu, ali i partnerici)", tvrdi poznati seksualni terapeut dr. Goran Arbanas.

Prijevremena ejakulacija je najčešći seksualni problem kod muškaraca. Do 20 posto muške populacije proživljava ovakve poteškoće, međutim, samo mali dio njih traži pomoć. Zbog nje se muškarci osjećaju beskorisno u spavaćoj sobi, a često može narušiti i stabilnije veze.

Iako se dugo povezuje sa psihološkim problemima, međutim, sada europski znanstvenici tvrde kako je ovaj poremećaj moguće naslijediti – muškarce muči genetska abnormalnost.

Švedski i finski istraživači su pregledali gotovo 1.300 muškaraca starih između 18 i 45 godina, koje su pitali koliko obično "traju" za vrijeme spolnog odnosa. Također su im uzeli uzorke sline kako bi ustanovili defekte u genu DAT1 koji prenosi dopamin.

Rezultati su pokazali kako su muškarci s blago drugačijim oblikom ovog gena znatno skloniji poremećaju prijevremene ejakulacije. Defekt u genu koji kontrolira otpuštanje dopamina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama, od kretanja do raspona koncentracije ili percepcije užitka i nagrade.

Stručnjaci vjeruju kako lijekovi koji povećavaju razinu dopamina u mozgu mogu biti nova metoda liječenja ovog poremećaja koji se moguće prenosi s koljena na koljeno.

S obzirom da se prijevremena ejakulacija smatrala psihološkim problemom, terapija je uglavnom uključivala tehnike relaksacije, a neki su liječnici propisivali antidepresive kako bi se muškarci lakše mogli nositi s depresijom i kontrolirali tjeskobu.

Pročitajte savjete dr. Arbanasa kako pobijediti prijevremenu ejakulaciju.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!