Prijevremena ejakulacija (eiaculatio praecox)

Goran Arbanas

            Od prvog dana od kad sam bio sa ženom ne mogu zadržati ejakulaciju, svršim odmah čim penetriram. Pokušavao sam svašta, mislio sam na druge stvari dok sam bio sa ženom (npr. znao sam razmišljati o nekim ružnim ženama koje sam vidio na TV-u; znao sam razmišljati o nekom problemu na poslu), no to nije nimalo pomagalo – opet bih u času bio gotov. Zatim sam čuo da će pomoći ako prije odnosa masturbiram. Tako, kad bih se dogovorio s djevojkom da se nađemo, uvijek bih prije toga masturbirao. To je znalo pomoći, ali ne baš značajno. Jedino što se činilo da malo pomaže jest dugotrajnija veza. Svaki puta kad bih bio u ozbiljnoj, dugotrajnoj vezi, stanje bi se malo popravio i ne bih svršio unutar pola minute, već se to znalo produžiti i na par minuta.

Gore opisani primjer primjer je jednog od najčešćih seksualnih smetnji kod muškaraca – prijevremene ejakulacije. Prijevremena ejakulacija jest smetnja (poremećaj) kod kojega muškarac svrši vrlo brzo po penetraciji (katkad i tokom same penetracije), nema subjektivni osjećaj da može odgoditi ejakulaciju (tj. nema kontrole nad ejakulacijom) i ovakvo prebrzo ejakuliranje mu čini smetnje i probleme (njemu, ali i partnerici).

Prijevremena ejakulacija je najčešći seksualni problem kod muškaraca. Do 20 posto muške populacije proživljava ovakve teškoće. Međutim, samo mali dio njih traži pomoć.

Prijevremena ejakulacija najčešće je primarna, što znači da postoji od početka seksualnih odnosa i seksualnog života i prati tog muškarca tijekom njegova cijelog života. Rjeđe se prijevremena ejakulacija javlja nakon razdoblja «normalnog» seksualnog funkcioniranja. Također, najčešće se radi o stanju samom za sebe, koje nema objašnjenja u nekoj drugoj bolesti, tj. kojemu se ne može naći objašnjivog uzroka. Tek rjeđe prijevremena ejakulacija je samo manifestacija neke druge bolesti (npr. hipertireoze).

Zna se da se prijevremena ejakulacija pogoršava kad je muškarac s novom partnericom, kad je u stanju stresa i napetosti (npr. stres na poslu ili financijska kriza putem hormona stresa može pogoršati stanje), nakon duže apstinencije. Naravno, suprotna situacija olakšava stanje i produžuje razdoblje do ejakulacije (npr. poznata partnerica i stabilna veza, ponovljeni seksualni odnos nakon kraćeg vremena, mirna razdoblja u životu bez napetosti).

U liječenju prijevremene ejakulacije danas se koriste tri mogućnosti – bihevioralne tehnike, lijekovi i lokalna sredstva (kreme i sprejevi).

Bihevioralne tehnike su psihoterapijske tehnike kojima se muškarca uči kako da produži vrijeme do ejakulacije. One su posebno korisne kad postoji neko razdoblje nakon penetracije prije nego muškarac svrši, dok će im uspjeh biti slabiji kod "težeg oblika", kod kojeg muškarac svrši već pri samoj penetraciji. Poznate su dvije tehnike – "stani-kreni" i "tehnika stiska".

Tehnika stiska sastoji se u tome da muškarac ili njegova partnerica stisnu penis u trenutku kad muškarac osjeti visok stupanj uzbuđenja. Stisnuti treba na mjestu gdje se glavić penisa nadovezuje na trup penisa (tj. ispod ruba glavića) i treba ga stisnuti tako da se palac postavi s jedne strane, a drugi i treći prst s druge strane penisa. Stisak treba ići u smjeru naprijed-natrag (tj. ne smije se penis stiskati sa strane). Ovakav stisak odgađa ejakulaciju.

Druga tehnika, "stani-kreni", sastoji se u poduci muškarca kako da nauči odgađati ejakulaciju, te se prvo provodi pri masturbaciji, a kasnije i tijekom seksualnog odnosa. Dakle, muškarac krene masturbirati, uz zadatak da prati koliko je uzbuđen. Treba prepoznati trenutak u kojem je seksualno uzbuđen u visokom stupnju, ali još ne toliko da će svršiti. Zatim treba stati; prekinuti masturbaciju, te sačekati da se čvrstoća erekcije smanji. Nakon toga ponovno nastavlja masturbirati, uz praćenje stupnja uzbuđenja. Ovo valja ponoviti tri ili četiri puta, nakon čega si muškarac može «pustiti» da svrši. Ovo se uvježbava dok ne stekne osjećaj kontrole, nakon čega se ista stvar radi u seksualnom odnosu. Naravno da partnerica treba biti upoznata s time da njezin partner "uvježbava" kontrolu.

Od lijekova se koriste lokalna sredstva (kreme i sprejevi) i lijekovi. Lokalna sredstva su vrlo popularna među muškarcima, premda je njihova učinkovitost slabija od učinkovitosti lijekova. Radi se o lokalnim anesteticima kojima se umanjuje osjet na penisu. Važno je naglasiti da sredstvo treba nanijeti 20-40 minuta prije odnosa (ovisno o vrsti sredstva), te da odnos treba biti uz korištenje kondoma (kako se sredstvo ne bi prenijelo na spolovilo partnerice). Najčešće nuspojave su osjećaj «umrtvljenosti» i neosjetljivosti penisa.

Lijekovi koji se koriste djeluju tako da utječu na jedan od neuroprijenosnika za koji se dokazalo da ima svoju ulogu pri ejakulaciji. To su paroksetin, sertralin i fluoksetin. Ovi se lijekovi mogu uzimati po potrebi, prije odnosa ili svakodnevno (u tom slučaju su učinkovitiji i produžuju vrijeme nakon penetracije do ejakulacije i do osam puta).

Ako imate ovakvih problema slobodno se javite mailom na seksualniterapeut@net.hr

Kolumnu sponzorira:
Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju

 Prati nas na Viber Public Chatu!