Većina mladih u novim vezama zaražena HPV-om

Par, problemi u krevetu

Više od polovice (56 posto) mladih odraslih u novim vezama zaraženo je HPV virusom. Od tog broja, gotovo polovica (44 posto) je zaražena vrstom HPV-a koji uzrokuje kancerogena oboljenja.

Pokazala je to nova studija koju su proveli profesor Eduardo Franco, direktor McGill University's Cancer Epidemiology Unita u sudranji sa stručnjacima s Université de Montréal/Centre Hospitalier de l'Université de Montréal (CHUM).

SeksOvo je prvo veliko istraživanje o HPV infekcijama među mladim parovima u ranoj fazi veze, kada je mogućnost zaraze najveća.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Epidemiology and Sexually Transmitted Diseases, ukazuju kako postoji velika vjerojatnost prijenosa HPV virusa među partnerima. Ako je jedan partner imao HPV virus, u 42 posto slučajeva i drugi je partner bio zaražen. Štoviše, prisutnost ovog virusa kod jednog partnera bio je snažan indikator (oko 50 posto) kako i drugi partner ima istu vrstu HPV virusa, zaključuju stručnjaci.

Rezultati potvrđuju dosadašnja saznanja o zarazi HPV virusom među mlađom populacijom, i dodatno naglašavaju važnost programa prevencije za bolesti povezane s HPV virusom. Studija također pokazuje kako je HPV virus kojim se lako zaraziti, pogotovo u ranoj fazi veze, i koji se lako prenosi.

Sudionici ove studije bile su mlade žene koje pohađaju studij CEGEP u Montrealu i njihovi partneri. Novi parovi pritom su oni koji su zajedno oko šest mjeseci i manje. Ispitanici su ispunjavali upitnik u kojemu su odgovarali na pitanja o seksualnoj povijesti, te su davali uzorke za laboratorijsku analizu o prisutnosti HPV virusa.

HPV virus je seksualno prenosiv, a može uzrokovani neke vrste raka. Iako je zaraza HPV virusom česta -  oko 70 posto muškaraca i žena u nekom periodu života imat će ovaj virus - većina infekcija je asimptomatska i ne traje dulje od godine ili dvije.  Manje od 1 posto žena koje imaju HPV virus oboljet će od raka grlića maternice.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!