Kako se ugrijati dok trenirate na otvorenom?

zima, planine, snijeg

Ako niste zimogrozni i skloni upalama grla čim se temperatura spusti, nema razloga zašto biste morali prestali s vanjskim sportskim aktivnostima. Uživajte u žustrim šetnjama, trčanju, planinarenju, nordijskom hodanju ili vožnji bicikla kao da je ljeto!

Uz malo planiranja, možete nastaviti sa svojim treninzima i aktivnostima u zimskim mjesecima umjesto zatvaranja u vruće i znojne teretane u kojima nema svježeg zraka. Boravak u prirodi će vam uvijek goditi!

Pazite na hidrataciju

Ako mislite kako vam treba voda dok vježbate samo po ljeti, varate se. Tjelovježba, bilo to žustro hodanje blagog intenziteta ili trčanje, jednako zahtijeva pravilnu hidrataciju za vrijeme smrzavajućih zimskih mjeseci kao za vrijeme vrućih ljetnih dana. Možda se ne znojite puno zimi, ali voda pomaže regulirati vašu tjelesnu temperaturu. Sobom uvijek nosite bočicu vode.

Zaštitite stopala

prijateljice

Dosadna kiša ili snijeg ne moraju upropastiti vaše omiljene aktivnosti u prirodi. Ako ste ozbiljno nakanili često se baviti tjelovježbom na otvorenom, uložite novac u pravi par tenisica ili cipela za hodanje koje su nepropusne. Redovito ih održavajte čišćenjem i sprejem za impregnaciju. Uz njih nosite deblji par sportskih čarapa. Kada kupujete nove tenisice ili cipele, imajte na sebi takve čarape kako ne biste kupili premali par.

Obucite se slojevito

Ovo biste pravilo trebali poštivati zimi bez obzira što radite. Ako vam je vruće, uvijek možete skinuti jedan sloj odjeće, no ako vam je hladno, pomoći nema. Nosite tkanice koje su napravljene kako bi odijelile znoj od vašeg tijela – posebne čarape. hlače, rukavice, pa čak i kape. Pokrijte dijelove tijela koji će biti izloženi jakom vjetru, a svakako nosite kapu. Tijelo gubi veliku količinu topline upravo na ovom dijelu tijela jer je nepokriven.

Isplanirajte svoju stazu

Zimski snijeg i kiše mogu se ponašati nepredvidljivo. Zbog nepravilnog terena prirode, stvorit će se velike lokve kroz koje nećete moći proći ili će snijeg prekriti dobro uhodanu stazu kojom ste se navikli kretati. U tom slučaju morate znati kuda idete. Dobro pazite na ledene površine kako ne biste pali i ozlijedili se.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!