I stopala mogu uzrokovati tegobe!

Stopala

U istraživanju provedenom 2009. godine, osam od deset osoba izjavilo je kako je osjetilo bol u stopalu barem jednom tijekom te godine.

StopalaPritom se više od pola ispitanika žalilo se na bol u peti, dok su drugi imali probleme sa žuljevima, uraslim noktima, ukliještenim živcima i kurjim očima.

Iako bol u stopalu nije normalna pojava, puno ljudi ju podnosi. Primjerice, oko 35 posto sudionika istraživanja koji su osjetili bol u peti, osjećali su je najmanje dvije godine. Postoje neke promjene na nogama, vezane uz dob i starenje, koje mogu pospješiti javljanje boli. No, bolna stopala nisu neizbježan dodatak starenju.

Donosimo šest jednostavnih koraka, uz koje možete ploviti životnim vodama bez neugodne boli u stopalima!

Pazite na higijenu i pedikuru

Stopala se lako zanemare tijekom hladnijih mjeseci, jer nosite zatvorenu obuću ili čizme. No, malo pravilne pažnje doista čini čuda. Pobrinite se da su vam nokti pravilno odrezani, kako ne bi urasli. Suhu kožu stopala uvijek namažite kremom, jer ih time održavate njegovanima, ali i sprječavate ulaz bakterija kroz napuklu kožu. Ako idete kod pedikera, pobrinite se da se radi o čistom salonu, s dezinficiranim sredstvima za rad na stopalima.

Budite svjesni da neke promjene dolaze sa starenjem

Vaša se stopala mijenjaju s godinama. Iako se točna dob promjene razlikuje od osobe do osobe, najčešće nastupaju u 40-im i 50-im godinama. Kako starimo, smanjuje se količina masti na "jastučićima" stopala, pa je potrebna otpornija obuća. Može nastupiti artritis, pa se nožni prsti češće savijaju ili grče, a nokti postaju deblji, te zato skloniji urastanju.

TetivaMogu se javiti i drugi oblici deformacije prstiju, primjerice kada se srednji zglob savije prema dolje, pa prst promijeni oblik. Moguće je da kost prvog nožnog prsta  "iskoči" pri svojoj osnovici, što može biti itekako bolno. Ova stanja se mogu javiti ili pogoršati s godinama.

I broj noge se mijenja kako starimo. Općenito govoreći, kako starimo, tetive se opuštaju, pa stopalo postaje dulje i šire, pa se nemojte iznenaditi ako promijenite broj cipele.

Nosite obuću koja vam odgovara, kao i vašim aktivnostima

Kada isprobavate cipele, pazite da nisu preuske, pogotovo u području nožnih prstiju. Inače ćete previše pritisnuti prste i osjećat ćete se neugodno. Cipele kupujte navečer, jer tijekom dana noge nateknu. Ako kupujete tenisice i obuću za sportske aktivnosti, uskladite ih prema zahtjevima određenog sporta. I uvijek birajte cipele koje odgovaraju problemima sa stopalima koji vas muče. Primjerice, ako gazite prema unutra, odaberite obuću koja kontrolira pokret.

Pružite lukovima potporu koju trebaju

Lukovi vaših stopala trebaju imati pravilnu potporu. Kako to možete odrediti, osim nagađanja kako imate ravno ili normalno stopalo?  Uzmite papirnatu vrećicu, namočite stopalo i stanite na vrećicu. Ako se na otisku vide uglavnom peta i prsti, a između je velika rupa, imate visok luk. Ako je otisak širok, i u potpunosti ispunjen, imate ravno stopalo i trebate više potpore nego ostali tipovi luka. Rješenje se krije u pravom odabiru ortopedskih uložaka.

ŠtikeDobro razmislite o štiklama i ravnim cipelama

Ženske cipele s vrtoglavo visokim potpeticama ne samo da izgledaju "ubojito", već to doista i jesu. Pedijatri savjetuju umjereno visoku petu, do 5 centimetara, pogotovo ako planirate stajati dulje vrijeme. Previsoka peta jako loše djeluje na noge, te je nošenje takvih cipela sve neudobnije s godinama, jer se stopalo mijenja zbog stanjivanja jastučića s donje strane prstiju.

I japanke i druge ravne cipele brinu stručnjake. Japanke ne daju stopalu zaštitu, nema potpore, nema stabilnosti, već se noga prevrće s jedne strane na drugu. Takve cipele trebaju se nositi samo ako ne planirate dugo šetati.

Kada treba biti bos?

Često, kada smo u toplini vlastitog doma, ili tijekom toplog ljetnog dana, dođemo u napast izuti cipele i skinuti čarape i biti potpuno bosi. No, kada ste bosi, lakše se dogode nezgode, možete nagaziti na nešto, posebno kada ste u prirodi, ili prignječiti i ozlijediti prste.

Pritom su osobe koje i inače imaju problema sa stopalima posebno ugroženi. Ako želite biti bosi, prije razmislite o okruženju u kojem se nalazite. Dijabetičari nikada ne bi trebali biti bosih nogu. Naime, ako boluju od dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja živca, pa često ne osjećaju stopala. Ako u takvoj situaciji dođe do infekcije, imat će više problema sa saniranjem štete nego osobe koje ne boluju od povišenog šećera.

 D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!