Kako započeti s detoksikacijom?

voda

Nakon bogate uskrsne trpeze, vjerojatno ste osjetili potrebu "stati na loptu", smanjiti unos hrane ili se prabaciti na laganiju način prehrane. Stručnjaci u tom slučaju preporučuju detoksikaciju organizma.

Izbacivanjem toksina te konzumiranjem zdravih namirnica organizam štitimo od raznih bolesti i poboljšavamo svoje cjelokupno zdravlje, a ujedno olakšavamo mršavljenje. Učinite ju na pravilan način! Nije toliko riječ u prekomjernom uživanju u hrani, koliko su zdravlje i vitalnost našeg tijela dovedeni u pitanje. Neprekidno nakupljanje toksina predstavlja izazov za jetru, organ kojem je glavna zadaća filtrirati ih iz tijela, ali i za druge organe, poput bubrega.

Kome se ne preporučuje detoksikacija?

Osobe koje imaju neki poremećaj u prehrani, koje su anemične ili pak trudnice i dojilje ne bi trebale na ovakav način čistiti svoje tijelo.

Kako krenuti?

Baš kao što stručnjaci pušačima koji žele postati bivši pušači preporučuju prvo smanjenje broja cigareta, a tek onda da svoju slabost ugase jednom zauvijek, tako biste trebali s detoksikacijom započeti postupne. Dakako, ne uspoređujemo ovisnost o nikotinu i čišćenje organizma, ali pretpostavljamo da shvaćate princip...

Nekoliko dana prije početka same detoksikacije počnite tako da smanjite unos tvari koje se smatraju glavnim onečišćivačima našeg tijela. To su cigarete, alkoholna i zašećerena pića (razni gazirani sokovi prepuni umjetnih sladila), za mnoge neizbježna kava, mliječni proizvodi te bijelo brašno. Ako svoje jutro ne možete zamisliti bez šalice kave i sendviča, probajte popiti šalicu beskofeinske kave, a nakon dva ili tri dana prijeđite na zeleni čaj. Sendvič probajte napraviti s krekerima od integralnog brašna umjesto od bijelog kruha.

Povećajte unos čiste vode. Ona će vam uvelike pomoći pročistiti organizam, izbjeći dehidraciju i dovesti tijelo u ravnotežu. Pri tom je važno obratiti pažnju na količinu vode koju pijete i kada ju pijete. Nemojte odjednom popiti puno čašu od tri decilitra i zatim ništa sljedećih pet-šest sati. Dnevno biste trebali unijeti između dvije i dvije i pol litre tekućine - rasporedite ju tijekom cijelog dana, s time da navečer smanjite količinu nekoliko sati prije spavanja. Pripazite, vjerojatno ćete i češće mokriti.

Ako vam voda već ide "van na uši", dodajte joj par kapi limunovog soka - to će u potpunosti promijeniti okus vašeg pića i potaknuti crijeva. Također, stvorijte naviku ispijanja zelenog čaja, koji ima strašno puno zdravstvenih dobrobiti. Ako tražite svoj idealni zeleni čaj, zavirite u kolumne Kuće zelenog čaja i odaberite nešto za sebe: Kuća zelenog čaja.

Osim vode i čajeva, tekućinu možete unositi i juhama, voćem i povrćem.

Napravite popis namirnica koje su dozvoljene i kojima ćete se trebati opskrbiti u većoj količini. To su cjelovite žitarice, mahunarke, zeleno lisnato povrće, luk, rotkvica, češnjak, cikla, voće s visokim udjelom vode (lubenica, naranča, breskva, ananas...), ribe poput lososa, srdele i tune, tofu...

Izbjegavanje prerađene hrane i konzumacija veće količine svježeg voća i povrća jedan je od najlakših načina za poboljšanje zdravlja. Stručnjaci tvrde da nekuhana i neprerađena hrana višestruko pogoduje našem organizmu!

Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C, koji pomaže jetri u eliminaciji toksina iz tijela. Birajte paprike, naranče, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršin.

Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme (opet se preporučuje sirova hrana!).

Više o samoj "kemiji" detoksikacije saznajte iz članka Detoksicirajte jetru i probajte Vikend dijetu za čišćenje organizma sokovima.

... i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! :)

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!