Okrenite leđa stresu: 5 tehnika opuštanja

Macka, krevet, kucni ljubimac

Što možete učiniti za sebe osim kvalitetnijeg sna i povećane razine tjelesne aktivnosti?

1. Nazovite mamu

Ako zbog životnih okolnosti niste u prilici svakodnevno viđati svoju majku i primati njene zagrljaje, ne brinite. Jednaku vam utjehu može pružiti i njen glas, tvrde istraživači Sveučilišta Wisconsin-Madison. Naime, poznati zvuk proizvodi povećanu razinu hormona oksitocina kod djevojčica. A on je povezan s emocionalnim vezivanjem uz istovremeno gušenje hormona koji uzrokuju stres. Majčin glas tješi poput zagrljaja!

2. Tai Chi

Drevna kineska borilačka vještina Tai Chi tajna je mnogih zdravih i opuštenih osoba. Dosadašnja su istraživanja pokazala kako Tai Chi štiti um i tijelo od bolesti, može pomoći kod zaustavljanja mnogih bolesti, donosi dugovječnost, radost i sreću, ljepotu uma i tijela, što je dokazano stoljetnom praksom. Dobro djeluje na održavanje ravnoteže i vrtoglavicu, a stručnjaci su dokazali kako također smanjuje bol u koljenu te otklanja napetost i stres. Zahvaljujući lakoći pokreta, mogu ih vježbati svi, bez obzira na dob ili kondiciju. Uz Tai Chi nema depresije

3. Kućni ljubimci raspršuju stres

Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom ili psom kako biste ublažili tjeskobu i rasteretili se stresa. No, ne morate uvijek imati četveronožnog ljubimca – samo promatranje ribica u akvariju imat će isti učinak.

Naše tijelo prolazi kroz promjene za vrijeme druženja s ljubimcima, što utječe na raspoloženje. Razina hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina, kemikalije koju vežemo uz dobrobit organizma, se povisi. Sve dobrobiti kućnih ljubimaca za zdravlje

4. Grickajte tamnu čokoladu

Jedite crnu čokoladu i riješit ćete se stresa! Tako glasi zaključak američkog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Proteome Research.

Istraživanje, provedeno nad 30 ispitanika koji su bili pod stresom,  pokazalo je da već 40 grama crne čokolade na dan snižava hormon stresa. Time je povećan popis zdravstvenih koristi flavonoida, sastojka kakaa, s obzirom da je tamna čokolada snizila razine adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona te hormona stresa kortizola kod sudionika istraživanja.

5. Zaštitite tijelo i um – hranom!

Uravnotežena i pravilna prehrana omogućit će vam da se bolje nosite sa stresom. Na svakodnevni meni uključite orahe, bademe, brazilske oraščiće, kvasac, heljdu, indijske oraščiće, morske alge, kikiriki, bučine sjemenke, tunu i avokado. Pobijedite stres hranom!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!