Polusatno hodanje snižava rizik od raka debelog crijeva

Par, setnja, hodanje

Svakodnevno 30-minutno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovanje rakom debelog crijeva. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 150 tisuća osoba oba spola.

Dobra je vijest da, osim što snižava rizik od raka debelog crijeva, svakodnevna tjelesna aktivnost snižava rizik i od bolesti srca, dijabetesa i drugih oblika karcinoma. No, to nije sve. Stručnjaci tvrde kako je redovita tjelesna aktivnost korisna čak i nakon što se osobi dijagnosticira karcinom.

kIako se do sada vjerovalo kako najniži rizik za obolijevanje imaju samo osobe koje naporno vježbaju, najnovija studija je pokazala upravo suprotno.

"Rezultati našeg istraživanja su pokazali kako "obična“, ali svakodnevna 30-minutna šetnja snižava rizik od brojnih oboljenja. Osim toga, naša je studija dokazala da se vježbači osjećaju bolje, fizički i mentalno. Zaključak glasi: osobe koje redovito vježbaju tijekom odrasle dobi, imaju manji rizik od raka debelog crijeva nego neaktivni pojedinci", poručuje dr. Kathleen Wolin sa Sveučilišta Washington.

Ako ste uvjereni kako ste prestari za bilo kakvu tjelesnu aktivnost, stručnjaci za kraj poručuju: nikada nije prekasno za početak vježbanja!


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!