Začini života

smijeh, osmijeh

Ja tako volim te male začine života. Ono kad ti netko otvori vrata zato jer si žena, izmakne stolac da sjedneš, pridrži kaput ili dopusti da se ubaciš u kolonu na semaforu ispred njega.

"Nije dovoljno samo živjeti!", reče leptir, "potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!"... Znao je stari Hans C. Andersen što znače začini života. I stvarno nije dovoljno samo živjeti, jer to bi značilo puko preživljavanje i opstanak kroz hranjenje i izbjegavanje tzv. nevolja kako bi ostali na životu.

A što ako ponekad "uvaliti se u nevolje“ znači i veću dozu životnosti (živahnosti)? Poput one poželjne drskosti koja ne vrijeđa nikoga, a opija nas. Pa i hrana dobiva smisao tek u kuharovim rukama, tako i život kroz njegove začine dobiva okusnost življenja. Razgaljuje nepce i daje baršunasti okus.

Podrazumijevanje u svakodnevnici potisnulo je značaj i posebnost malih začina naših dana. Kod razvoja pomorstva - prijevoz je pojeftinio, a s razvojem znanosti začinske biljke su davale sve bolje prinose i prenesene su iz svojih staništa. Začini su izgubili ekskluzivnost i postali su dostupni svima i svuda. A takvom dostupnošću učinile su se manje vrijednim. Tako i kod nas. Sitnice su uzete zdravo za gotovo. Neprimjetne i pomalo zaboravljene.

Ja tako volim te male začine života. Ono kad ti netko otvori vrata zato jer si žena, izmakne stolac da sjedneš, pridrži kaput ili dopusti da se ubaciš u kolonu na semaforu ispred njega. I ne govorim sad o romantici i klišejima, govorim o tretmanu za oba spola podjednako. A kako je lijepo dobiti tretman!

Sitnice, začini, nazovimo ih kako god... lijepo se vide. Još bolje pamte. Razmišljajući kakvu blagdansku čestitku poslati svojim prijateljima u toni čestitki, shvatila sam i da je more tinta, a drvo pero ne bi li uspjela napisati hvalospjeve dobrih želja. Vratila sam se starim dobrim začinima, onim koje redovito gubimo po putu, onako, bok uz bok s podrazumijevanjem. Napisala sam samo koliko mi znače i koliko su bitni za moj život. Možda oni to već znaju, ali ove godine preskačem pretpostavke kao i podrazumijevanje. U 2013. hrabro, za početak, bez te dvije riječi :)

Ne zaboravite dodati u smjesu Nove godine malo soli, papra i Vegete ili šafrana, muškatnog oraščića, klinčića, cimeta... slano ili slatko, sigurno, bit će ukusnije za probaviti od bezličnog i sirovog!

Ukusna vam i probavljiva 2013 godina! :)

 Prati nas na Viber Public Chatu!