Planirate na skijanje? Evo što morate znati o cijenama, a last minutea praktički nema

covjek na skijama, skijanje, alpe, Shutterstock 395987788

Dok su mnogi prije dva-tri mjeseca tek počeli razmišljati kamo će ovog ljeta na more, nekima je na umu već uvelike bila zima i – skijanje.

Zaljubljenici u bijelu rekreaciju nerado išta vezano uz svoj zimski odmor prepuštaju slučaju pa željeno odredište, hotel ili apartman biraju na vrijeme. Last minutea za skijanje, potvrđuju i u putničkim agencijama, ionako je sve manje, a većina skijaša i ne želi riskirati pa da u zadnji tren mora pristati na bilo što.

Boli vas koljeno? Glavni su krivac svakodnevne loše navike

Kad je riječ o skijanju, last minutea sve je manje ili, bolje rečeno, gotovo da ga i nema, potvrđuje Nikolina Frklić iz agencije Atlas, gdje kažu da su prve ski-aranžmane prodali još u lipnju.

Sreća je za otprilike 200.000 hrvatskih skijaša da na europskim skijalištima u pravilu nema osjetnijih poskupljenja.

Austrija najtraženija

"Osim toga, takozvani hrvatski skijaški tjedan, kada najviše naših građana odlazi na zimovanje, pada u razdoblju sezone s nižim cijenama na većini skijaških destinacija. Najtraženiji su, inače, aranžmani u Austriji, i to klupski sa školama skijanja i programima animacije. Klijenti koji traže takvu ponudu, s klupskim programom, i to puno unaprijed, imaju svoju preferiranu destinaciju i spadaju u prve kupce ski-aranžmana.

Skijanje: Istegnite noge u samo 4 koraka prije nego što obujete pancerice

Na top listi poželjnih ski-destinacija i dalje, inače, tradicionalno prednjače Austrija, Italija i Slovenija, a svoje poklonike ima i udaljenija Francuska.

Cijene su raznolike

Kako god, četveročlanoj obitelji koja će odsjesti u apartmanu trebat će za zimovanje u prosjeku oko deset tisuća kuna.

Da, 10.000 kuna prosjek je za obitelj, a u tom je iznosu obično i trošak skijaških karata. No ne smijemo zaboraviti da na svim destinacijama cijena ovisi o periodu sezone i, dakako, poziciji objekta te vrsti i kvaliteti smještaja. Cijena su stoga jako raznolike. Tim više dobro je podsjetiti da rana kupnja ski-aranžmana, odnosno tzv. first minute, donosi uštede i do 30 posto, poručuje naša sugovornica.

U mnogim agencijama first minute ponuda vrijedi do kraja rujna pa se valja požuriti. Za ilustraciju, sedam dana u Val Thorensu u hotelu s četiri zvjezdice po redovnoj cijeni stoji 7994 kune, a u first minuteu dvije tisuće kuna manje, točnije 5995,50 kuna. Ili, recimo, ski-škola od 5. do 12. siječnja redovno stoji 1030 kuna, a još nekoliko dana može se dobiti i za 721 kunu.

Pripremite svoje zglobove i mišiće za skijašku sezonu i zimske aktivnosti

Radmila Kovačević/Putovanja

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!