Mentalni trening koji će vas probuditi iz zimskog sna u pet koraka

Zima

Iako je siječanj uobičajeno jedan od najdepresivnijih mjeseci u godini u Europi, sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska predstavlja alate kojima ćemo poboljšati motivaciju i aktivirati se u svim životnim područjima.

Psiholozi Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek do sada su većinom radili s vrhunskim sportašima kojima su prenosili alate i znanja koji su mnogima bili prekretnica u karijeri. Kroz 2018. godinu pažnju ćemo posvetiti motivaciji i fokusu, a ovo su neki od savjeta s prvog Mentalnog treninga:

Ako ne brinemo o sebi, psihološki imunitet pada

1. Ne započinjite promjenu s Novom godinom i ponedjeljkom nego onda kad ste spremni - promjena može biti stresna stoga se za nju trebate dobro pripremati.

2. Postavljajte ciljeve koji su pametni - ciljevi će vas motivirati samo ako su specifični, mjerljivi, dohvatljivi, osobno važni i vremenski ograničeni.

3. Malim koracima ostvarujte velike ciljeve - iako je cilj važan, važniji su nam ciljevi koji vode do ostvarenja stoga napravite dobar plan za svoj cilj.

4. Mislite o onome što želite, a ne o onome što ne želite - svojim mislima kontroliramo emocije i u teškim trenucima pomoći će vam da si pružite podršku i ohrabrenje kroz pozitivan samogovor.

5. Zauzmite pobjednički stav - pobjednik stoji kao pobjednik i lako ga je prepoznati po visoko uzdignutim rukama, zauzmite pobjednički stav i onda kad se ne osjećate tako.

Znanost potvrdila: Topla kupka može smiriti upale i pobijediti stres

U današnje vrijeme kronične nezarazne bolesti postaju sve veći javnozdravstveni izazov. Od najranije dobi pokušavamo utjecati na usvajanje zdravih životnih navika, time očuvati zdravlje mladih generacija i spriječiti nastanak bolesti. U odrasloj dobi nije jednostavno promijeniti ustaljeno ponašanje, a za promjenu je motivacija vrlo važan čimbenik. Važno je ulagati osim u tjelesno i u mentalno zdravlje, izjavila je dr. Iva Pejnović-Franelić iz Hrvatske liječničke komore.

Mentalni trening odradile su glumice Bojana Gregorić Vejzović, Barbara Nola i Nela Kocsis, voditeljica i ambasadorica projekta Darija Mikulandra Žanetić, vaterpolist HAVK Mladost Andrija Bašić, MMA borac Luka Ćurković i brojni drugi.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Donjoj Stubici u subotu, 3. veljače u 11 sati u Sportskoj dvorani. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti.

Muči vas nesanica? Ovi će savjeti omogućiti slatke snove

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!