Oprost odnosi bijes i ljutnju

Par, ljutnja, oprost

Ako svoje poznanike i prijatelje upitate što misle o opraštanju, svi će vam zasigurno odgovoriti kako je riječ o sjajnoj gesti. Međutim, o opraštanju imamo najbolje mišljenje dok se mi sami ne zateknemo u situaciju koja od nas zahtijeva opraštanje.

Zašto je tome tako? Mnogi od nas jednostavno ne znaju gdje i kako početi. Ako i vi spadate u ovu skupinu ljudi, savjeti koje vam predstavljamo dobro će vam doći. Oni će vam olakšati put do opraštanja, a time i do svladavanja ljutnje i bijesa.

1. Pokušajte razumjeti što jest praštanje - a što nije

kBrojne osobe ne žele oprostiti jer misle da će ispasti slabići, ili da svojim oprostom poručuju počinitelju "nisi učinio/la ništa loše". Međutim, ne radi se niti o jednoj od ove dvije stvari: možete poslati počinitelja u zatvor, ali mu svejedno oprosti. Ljudi također misle da oprost zahtijeva pomirenje s osobom koja ih je zlostavljala. Može biti, ali i ne mora. Cilj opraštanja je otpuštanje ljutnje koja vas izjeda - prihvaćanje činjenice o nanesenoj nepravdi. Oprost je znak da ste odlučili krenuti dalje i "prijeći preko ozlijede". Riječ je o činu dubokog samo-poštovanja koji zahtijeva hrabrost i predanost.

2. Tugujte za izgubljenim

Rezultat prijevremenog oprosta može izgledati dobro. Međutim, osim što temeljni problem ostaje neriješen, on će i dalje stvarati probleme. Kako biste doista oprostili, morate osjećati i biti svjesni svoje tuge – a taj cijeli proces može potrajati. Čak i nakon što ste odlučili otpustiti svoj bijes, možda ćete s vremena na vrijeme osjetiti njegovo ponovno tinjanje. Prije svega morate biti nježni prema sebi. S vremenom će se sjećanje na ono što se dogodilo vraćati sve rjeđe, a osjećaj će biti manje bolan.

3. Ne čekajte ispriku

Ponekad osoba koja vas je povrijedila nije niti svjesna što je učinila. U drugim je pak slučajevima osoba nesposobna za razumijevanje ili brigu. Jednostavne riječi poput: "žao mi je" mogu izazvati efekt ozdravljenja, kao i odluka da te iste riječi više ne trebate čuti.

4. Pokušajte shvatiti što je potaknulo krivca

kOpćenito govoreći, loše ponašanje je rezultat emocionalne nezrelosti. Nad ovim se osobama treba sažalijevati, a ne ih osuđivati, ističu stručnjaci. Naime, istraživanja pokazuju da su mnogi kriminalci u zatvorima bili zlostavljani kao djeca. Ako je bivši prijatelj izdao vaše povjerenje, upitajte se: koja ga je vrsta nesigurnosti natjerala da učini nešto takvo? Ako vaš otac nikada nije pokazivao ljubav i privrženost, u kojoj je mjeri on "oštećen"? Empatija može istjerati i najgoru ljutnju, čime ćete preobraziti svoj život - a ponekad i živote drugih.

5. Slavite osobu kojom ste postali

Život je škola – kažu mudri ljudi. Pritom treba biti svjestan da će neke lekcije biti bolne i da ne možemo izbjeći povrijeđenost. Međutim, možemo odlučiti ne dopustiti našoj povrijeđenosti da zasjeni ostatak života. Odluka da otpustite ljutnju i krenete dalje neće vas vratiti na staro. Ona će vam donijeti veće razumijevanje i zrelost, više suosjećanja prema drugima i prema sebi.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!