Psihologinja Maja Vučić o zdravlju: Imamo pravila koja sam nametnula od dana rođenja kćeri Gite

Majavu

Za zdravlje srca važno je pokušati uravnotežiti duh i tijelo, što je ponekad jako teško uskladiti.

No, svaki put kad se nađemo u nekoj neravnoteži, stresu, problemu, manjku vremena za brigu o sebi, upravo u tim trenucima trebali bismo posvetiti sebi najviše brige. Život nas baca često u svim smjerovima, u interakciji smo s različitim ljudima, pogađaju nas vanjski faktori pa nemamo uvijek mogućnost potpune kontrole nad svojim životima.

Koji je smisao života u Hrvatskoj?

Ne treba očajavati

Možda će jedna od mojih navika nekome i pomoći – naime, ja probleme nastojim rješavati tek kad se oni dogode, a ne očajavati i misliti što bi se sve moglo dogoditi u budućnosti ili odgađati rješenje nekog problema. Neizvjesnost rađa strah, a strah ima jak negativan utjecaj na zdravlje.

Tako, na primjer, može doći do poremećaja endokrinog sustava koji pretjerano luči kortizol, hormon stresa koji pak ostavlja negativne posljedice na zdravlje srca. Očajavanje nad životom nam nikako neće pomoći. Bolje se u tim trenucima pitati kako riješiti problem nego nad njim plakati.

Manjak sna zbog briga ili preskakanje obroka iz istog razloga ili pretjerano posezanje za hranom može opet utjecati na tjelesno zdravlje, posljedično i srce. Odmarajte se i dovoljno spavajte jer je dokazano da tako štitite zdravlje cijelog organizma, pa i srca.

Kada je u pitanju moja obitelj, imamo pravila koja sam nametnula od dana rođenja kćeri Gite. Danas ona, kad joj dolaze u goste prijatelji, već s vrata govori kako u našoj kući nema sokova i grickalica jer to njena mama ne kupuje i ono što se nudi je voda ili čaj. Inzistiram na zdravoj i uravnoteženoj prehrani, osim kad je u pitanju neko slavlje, naravno. Tad kršimo pravila, ali ponekad je to u redu. Sad kad ima 13 godina jede raznovrsno i zna što je nezdravo.

Također, fizička aktivnost je prioritet pa smo često vani i uživamo u trenucima provedenima u prirodi. Kako je i psihičko zdravlje iznimno važno za zdravlje srca, učim je da nas ne moraju svi na svijetu voljeti i da je skroz normalno ne svidjeti se nekome zbog našeg karaktera i crta ličnosti. Važno je biti odgovoran pred sobom i imati pod kontrolom stvari koje joj trenutačno mogu uzrokovati nemir, poput škole, odabira prijatelja, aktivnosti.

Samopouzdanje - temelj za ostvarivanje mnogih ciljeva u životu

Reagirajmo na vrijeme

Sve ostalo je učenje u hodu i razumijevanje ljudskog ponašanja. Svi bismo trebali znati da uvijek imamo izbor i da ne treba inzistirati na stvarima koje su za nas toksične. Za očuvanje zdravlja prevencija je primarna. Svako malo se pojavljuju napisi u novinama ili stručnjaci na malim ekranima koji nas educiraju o svim bolestima, simptomima srčanih problema i važnosti prevencije, a mi ih često ignoriramo.

Budimo odgovorni i naučimo te simptome jako dobro, upoznajmo svoje tijelo kako bismo mogli na vrijeme reagirati ako do promjene dođe. Najmanje što možemo učiniti za sebe jest posjetiti liječnika kad primijetimo da nam nije dobro ili barem obavljati preventivne preglede jer je bolje znati da je sve u redu nego da nismo na vrijeme saznali da nešto sa zdravljem našeg organizma nije u redu. Tad su šanse za oporavak manje i često ostanemo bez izbora.     

Ako volimo sebe, znači li to da smo sebični?

Foto: Josip Regović/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!