Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Koje mliječne proizvode konzumirati kod Helycobacter pylori infekcije

Objavljeno: 30.04.2019.

Imam Helicobacter pylori koju sam liječio trojnom terapijom. Nakon terapije sam napravio kontrolu (nakon 2 mj) i dalje je imam. Sad imam drugu terapiju s novim lijekovima. Prehranu sam regulirao, ali sam naišao na poprečna mišljenja o konzumiranju jogurta, sirutke i svježeg sira. Pa vas molim da mi odgovorite, jogurt, sir, sirutka, da ili ne? 

Smješteno u Nutricionizam

Početkom 20. stoljeća davane su preporuke na bazi mlijeka u kombinaciji s antacidima za liječenje gastrointestinalnog čira, temeljeno na načelu da će mlijeko osigurati alkalizaciju želuca i ublažiti bol. Danas se mlijeko ne preporučuje zbog puferirajućeg učinka i značajnog učinka mlijeka na kasnije izlučivanje želučane kiseline. Što se tiče mliječnih proizvoda, postoje naznake u znanstvenim istraživanjima da mlijeko i mliječni proizvodi mogu imati zaštitne učinke protiv infekcije H. pylori , točnije pokazalo se da probiotici na bazi fermentiranog mlijeka (goveđi laktoferin, imunoglobulinski obogaćeni α-laktalbumin i proteini sirutke) povoljno djeluju na liječenje H.pylori. Zbog ograničenih podataka, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se mogli odrediti točni sastojci i količine koje mogu pomoći. Od mlijeka i mliječnih proizvoda slobodno se mogu uzimati fermentirani mliječni proizvodi (kefir, acidofil, jogurt) i svježi posni sir. Ono što treba izbjegavati i što može pogoršati simptome je punomasno mlijeko, oštri, dimljeni i suhi sirevi, punomasno vrhnje i čokoladno mlijeko.  Za danje savjete, izradu prehrambene terapije i jelovnika, možete se javiti u Centar za nutricionizam.

Slična pitanja