Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Koje mliječne proizvode konzumirati kod Helycobacter pylori infekcije

Objavljeno 30.04.2019.

Nutricionizam

Imam Helicobacter pylori koju sam liječio trojnom terapijom. Nakon terapije sam napravio kontrolu (nakon 2 mj) i dalje je imam. Sad imam drugu terapiju s novim lijekovima. Prehranu sam regulirao, ali sam naišao na poprečna mišljenja o konzumiranju jogurta, sirutke i svježeg sira. Pa vas molim da mi odgovorite, jogurt, sir, sirutka, da ili ne? 

Početkom 20. stoljeća davane su preporuke na bazi mlijeka u kombinaciji s antacidima za liječenje gastrointestinalnog čira, temeljeno na načelu da će mlijeko osigurati alkalizaciju želuca i ublažiti bol. Danas se mlijeko ne preporučuje zbog puferirajućeg učinka i značajnog učinka mlijeka na kasnije izlučivanje želučane kiseline. Što se tiče mliječnih proizvoda, postoje naznake u znanstvenim istraživanjima da mlijeko i mliječni proizvodi mogu imati zaštitne učinke protiv infekcije H. pylori , točnije pokazalo se da probiotici na bazi fermentiranog mlijeka (goveđi laktoferin, imunoglobulinski obogaćeni α-laktalbumin i proteini sirutke) povoljno djeluju na liječenje H.pylori. Zbog ograničenih podataka, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se mogli odrediti točni sastojci i količine koje mogu pomoći. Od mlijeka i mliječnih proizvoda slobodno se mogu uzimati fermentirani mliječni proizvodi (kefir, acidofil, jogurt) i svježi posni sir. Ono što treba izbjegavati i što može pogoršati simptome je punomasno mlijeko, oštri, dimljeni i suhi sirevi, punomasno vrhnje i čokoladno mlijeko.  Za danje savjete, izradu prehrambene terapije i jelovnika, možete se javiti u Centar za nutricionizam.