Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Unos soli i problemi s bubrezima te kostima

Objavljeno: 25.02.2019.

Imam 16 godina, visina 182, težina 83 KG. Zanima me je li istina što neki kažu da je veći unos soli dobar do negdje 20. godine zbog kostiju? I mogu li se prekomjernim unosom soli imati neki ozbiljniji problemi s bubrezima?

Smješteno u Nutricionizam

Preporuka unosa, soli, točnije natrija iz hrane se mijenja s godinama, gdje postoje preporuke i okviri u prehrani od dojenačke dobi pa nadalje. Ne postoje znanstveni dokazi koji upućuju da bi se sol trebala konzumirati više ili češće do 20-te godine života. Natrij, koji je sastavni dio soli se prirodno nalazi u svježim namirnicama, te ga mi htjeli ili ne, svakodnevno unosimo. Istraživanja su nasuprot tome pokazala da mi kao populacija unosimo dvostruko više soli nego što je potrebno, što iz procesirane hrane, što prilikom dodatnog soljenja već gotovih obroka. Upravo zato, velika je vjerojatnost da ste i prije 20-te godine bili i izvan granica preporuka, što je moglo utjecati ne na povećanu, već smanjenu mineralnu gustoću kostiju (WASH).

Bubrezi nisu pretjerani ljubitelji soli, gdje natrij svakako strava dodatno opterećenja na bubrege ukoliko se unosi i prekomjernim količinama. Za početak, svu hranu koju uzimajte nemojte dodatno soliti, i napravili ste veliki korak nabolje.