Intolerancija na hranu – testirati se?

Koza, osip, svrbez, ruka

Muči li Vas zadržavanje tekućine i debljanje? Imate li problema s koncentracijom u zadnje vrijeme?

Osjećate li pojačani umor? Loše spavate? Imate problema sa stolicom, a ne možete dokučiti zbog čega?

Pod uvjetom da ste isključili druge bolesti i poremećaje, postoji još nešto što bi moglo izazivati gore navedene simptome – intolerancija na hranu!

Simptomi intolerancije na hranu

Osim već navedenog umora, loše koncentracije, probavnih tegoba (poput mekanijih stolica, zatvora, nadutosti, vjetrova, žgaravice), loše kvalitete sna i problema s tjelesnom težinom, intolerancija na hranu se može još prikazati i slijedećim simptomima: pospanost nakon jela, loše pamćenje, nemir, promjene raspoloženja, depresija, pojačana potreba za određenom hranom, migrene, glavobolje, natečeni zglobovi, bolovi u mišićima, promjene na koži i sl.

Zašto ih često i ne prepoznajemo?

Osim što su simptomi dosta „široki“, ove se reakcije obično pojavljuju unutar nekoliko dana od konzumiranja hrane na koju postoji reakcija. Naime, dosad su se često spominjale samo alergije na hranu, zbog svojih burnih i naglih reakcija i potencijalne opasnosti po život. I zbilja to tako i jest, unutar par minuta od konzumiranja hrane na koju smo alergični dolazi do žestokih reakcija poput pojave utrika po tijelu, svrbeža, proljeva i na kraju oticanja koje može dovesti i do vrlo nezgodnih posljedica.

Alergija je samo jedna vrsta imunološkog odgovora, posredovanog IgE protutijelima.  

No ovaj tip reakcije, intolerancija na hranu, je posredovan drugim protutijelima, IgG. Kako su to najbrojnija i najčešća protutijela u našem tijelu, ističu se IgG4 protutijela, kao protutijela najviše specifična za izazivanje reakcije na hranu.

Samo kao napomena, intolerancija na laktozu nije ova vrsta intolerancije. Naime, ona nije imunološka reakcija nego je posljedica nedovoljne aktivnosti specifičnog enzima potrebnog za razgradnju laktoze.

Što kad stignu nalazi testiranja?

Izrađuje se jelovnik u kojem se na određeno vrijeme isključuju namirnice na koje postoji reakcija. Manji broj blažih reakcija upućuje da ne postoji velika preosjetljivost na hranu, dok veći broj žestokih reakcija mogu upućivati na sindrom „propusnog crijeva“.

Što se može očekivati za vrijeme i nakon provedene dijete?

Uglavnom, ako se pridržavate uputa, dolazi do smanjivanja tegoba uzrokovanih intolerancijom. Još jednu stvar treba imati na umu, kod nekih osoba i neke hrane nakon eliminacije može doći do tzv. „withdrawal“ sindroma, posebne želje za tim namirnicama i blažim pogoršanjem, no ti simptomi prođu nakon par dana.

Ortomolekularna medicina

Treba napomenuti i slijedeće: test intolerancije na hranu je samo jedan prozorčić u uvid kako trenutno funkcionira naše tijelo. Naime, prošlo je već 90 godina otkad je nobelovac i kemičar Linus Pauling postavio temelje i nadjenuo ime jedne specifične grane komplementarne medicine, a to je ortomolekularna medicina.

Preko specifičnih pretraga te uz terapiju oblikovanu prema rezultatima tih pretraga (koja se sastoji većinom od vitaminsko-mineralnih pripravaka i hrane),  pokušava se spriječiti nastanak bolesti i/ili unaprijediti zdravlje.

Čak postoje i specifične kombinacije testova, poput Triada (test organskih kiselina + test aminokiselina + test intolerancije), koji daju mogućnost relativno sveobuhvatnog uvida u organizam, nazovimo to svojevrsnim sistematskim pregledom ili dodatkom klasičnom sistematskom pregledu.

Gdje se mogu testirati?

Osim samih intolerancija, najveći broj pretraga iz područja ortomolekularne ili funkcionalne medicine možete obaviti u Poliklinici SimBex, na adresi Koranska 16, www.simbex.hr.  Poliklinika je formirala prvu i jedinu takvu ortomolekularnu ordinaciju u Hrvatskoj, koja sadrži oko 40 testova za pregled cjelokupnog stanja organizma.

 

Autor teksta: Tamara Stević, dr. med., voditeljica ordinacije za ortomolekularnu dijagnostiku

 Prati nas na Viber Public Chatu!