Monitori srčane frekvencije - koristiti ili ne?

Shutterstock 220321009

Vjerujem da smo se svi susreli sa nekim tko je na trening došao/došla sa nekim 'čudnim' satom na kojemu svašta nešto blinka i pokazuje neke čudne brojke...

Također, smo te iste satove mogli vidjeti u prodavaonicama sportske opreme i vjerujem da bi se neugodno iznenadili kada bi (kod nekih modela/proizvođača) vidjeli paprenu cijenu koja nas je brzo 'ohladila' i odvratila od moguće kupnje takvog nekog 'gadgeta'.

Upravo zato, vi se možete s pravom zapitati da li mi tako nešto uopće treba i što to konkretno znači za moj trening?

Kako bi rekli Amerikanci 'First thing – First!', pa evo kratkog opisa monitora srčane frekvencije….

Monitor srčane frekvencije je sat koji nam služi kako bi tijekom treninga (primarno) pratili broj otkucaja srca te na taj način odredili da li nam je trening adekvatan ili ga trebamo pojačati/smanjiti.

Ovo je ona iskonska funkcija koja je kamen temeljac na kojemu su se razvile sve ostale funkcije današnjih monitora srčane frekvencije. Sam broj otkucaja srca, nam ne znači puno, ukoliko ne znamo cilj treninga te imamo određene aerobne/anaerobne zone treninga. To konkretno podrazumijeva da ukoliko želimo trenirati u zoni 'skidanja masti', da bi naša frekvencija srca trebala biti 45% - 60% našeg maksimalnog broja otkucaja u minuti (max BPM) a kojeg možemo dobiti ili testiranjem ili uzeti neku od standardnih formula za izračunavanje max BPMa, koja uključuje godine i (ako mene pitate) nije baš najtočnija; ali barem imate neki okvirni broj ;)

Dakle, za neko suvislo praćenje treninga monitori srčane frekvencije imaju svoju svrhu jer uz broj otkucaja u minuti, današnji satovi pružaju niz drugih statističkih podataka koji su nama trenerima pokazatelj da li se na tom treningu ostvario ili nije ostvario zadani cilj. Ako i niste trener, već ste aktivni vježbač, evo vam nekoliko razloga zašto bi bilo dobro priuštiti si neki takav sat:

  • Monitoring vašeg srca u realnom vremenu (pogotovo korisno za ljude sa visokim tlakom)

  • Izračunavanje kalorijske potrošnje (vrlo korisno za one kojima je cilj 'otopiti mast')

  • Izračunavanje jedinice primitka kisika (korisno za sve one koji se bave bilo kakvom aerobnom cikličkom aktivnošću)

  • Izračunavanje EPOCa (jedinica koja nam govori koliko kalorija još pojačano trošimo kisik/kalorije čak i nakon završetka treninga)

  • Detaljan prikaz 'lapova' tijekom treninga/trke, da znamo analizirati koji dio treninga/trke nam je bio najteži, gdje smo potrošili najviše kalorija……

  • GPS praćenje (za sve one koji planinare)

Ovo su samo neke od osnovnijih informacija koje svaki (malo bolji) monitor srčane frekvencije ima. Ima tu još i hrpa drugih podataka, ali oni su zanimljivi većinom trenerima i profesionalcima te im služe za analizu dotične aktivnosti i planiranje svake buduće aktivnosti.

Dakle nije teško za zaključiti da su monitori srčane frekvencije korisna stvarčica koja će vam pomoći vaš 'subjektivni osjećaj' staviti u realne okvire, u kojima se sve izražava metrički! Možda je to ponekad hladno, ali je vrlo realno i korisno – naravno, ukoliko želite biti iskreni sami prema sebi i svom načinu treninga.

Koji modeli postoje?

Sada, kada smo skužili da su dotične spravice korisne, idemo malo pričati o cijeni i modelima…… Danas ih na tržištu bome ima svakakvih vrsta i sukladno tome, svakakvih cijena. Ako mene pitate, nekakvo osnovno pravilo bi bilo 'koliko para, toliko muzike', mada ponekad cjenovne razlike (u samom vrhu ponude) ne moraju odgovarati toj devizi. U nekakvom osnovnom i srednjem segmentu, ovo pravilo definitivno stoji, tako da ukoliko kupite neki 'no name brand' iz ovog segmenta i usporedite ga sa nekom 'brandom' (u istoj klasi), ovaj potonji ćete platiti više, ali za to čete dobiti puno kvalitetniji, sigurniji prikaz podataka. Zna se da su Suunto, Garnim, Polar brandovi kojima se vjeruje i da nikakav iWatch, Nike ili bilo koji drugi brand ne mogu biti niti blizu firmama kojima je ovo 'core business' te im jedino mogu konkurirati cijenom. Upravo zato, kod trenera, profesionalaca i ozbiljnih zaljubljenika u vježbanje nećete vidjeti ništa drugo doli neki od ova tri branda, i ako mogu dodati – sa razlogom! Ukoliko želite vaš trening staviti na jednu višu razinu, tada nema dvojbe oko kupnje ove spravice. Ako pak trenirate sa trenerom, dotični/dotična bi trebao imati jedan monitor za klijente kojima bi se (ako ne svaki put) onda barem s vremena na vrijeme trebalo provesti mjerenje da se dobiju neku realni podaci treninga. Mada iskreno preporučam da nabavite svoj vlastiti monitor srčane frekvencije jer će korist biti višestruka.

Za kraj Evo jedan review treninga kojega sam odradio sa jednim svojim klijentom, a koji je zabilježen sa Sunto Ambit 2 satom 

PS. Detaljana pregled vrijednosti treninga iz kojega su preuzete ove slike, možete vidjeti na

https://www.facebook.com/osobnitrener.hr/

 Prati nas na Viber Public Chatu!