Neinvazivna dijagnostika srčanih bolesti

slika-testa-opterecenje-cindric-bogdan

Osnovni kardiološki pregled započinje, kao i svaki drugi liječnički pregled, razgovorom s pacijentom o razlogu neposrednog dolaska, njegovim tegobama i ranijim bolestima, navikama, bolestima u obitelji i dr.

Nakon toga slijedi fizikalni pregled pacijenta koji obuhvaća promatranje, palpaciju svih dijelova tijela, prema potrebi kuckanje tjelesnih šupljina i svakako, slušanje poglavito srca i pluća. Osim fizikalnog pregleda, standardni dio svakog kardiološkog pregleda je mjerenje krvnog tlaka i snimanje 12 - kanalnog elektrokardiograma (EKG - a), a danas bi neizostavno trebao biti i ultrazvučni pregled srca s obojenim doplerom.

Na temelju dobivenih podataka se može postaviti dijagnoza bolesti i započeti liječenje, ili što je češće, dobiveni podaci mogu biti nedostatni i potrebno je učiniti dodatne pretrage. Sve pretrage koje se rade u kardiološkoj ordinaciji su neinvazivne, preko kože pacijenta. Invazivne pretrage, kod kojih se ulazi u tijelo raznim kateterima (koronarografija, elektrofiziologija i druge) rade se u specijalno opremljenim kardiološkim laboratorijima, uglavnom u bolnicama.

EKG           12-kanalni EKG i defibrilator

Dakle, kada dođete na pregled kardiologu u kardiološku ordinaciju, od neinvazivnih pretraga će vam se učiniti :

 svakako
1. EKG (elektrokardiogram) - pretraga kojom se snimaju električni potencijali srca preko površine kože stavljanjem elektroda prema posebnom rasporedu direktno na kožu. To je osnovna pretraga kojom se dobiju podaci o srčanom ritmu, frekvenciji (broju srčanih udaraca), pojavi preskoka, lupanja srca, nepravilnog rada, blokova, pauzi u srčanom ritmu te raznim drugim podacima u praćenju liječenja.

 poželjno
2. Ultrazvuk srca s obojenim doplerom - je "prozor" u srce, pretraga kojom se gleda građa i funkcija srčanog mišića. Dijagnosticiraju se srčane greške, oštećenja srčanog mišića s gubitkom ili smanjenjem funkcije nakon srčanog infarkta, procjenjuje se snaga izbacivanja krvi, mjere se srčane šupljine i debljina srčanog mišića i još mnogo drugih podataka.

24-satni holter EKG                24-satni holter EKG

u potrebnim slučajevima
3. 24 - satni sati holter elektrokardiograma ili krvnog tlaka - posebni elektronički snimač koji cijelo vrijeme prati određene funkcije i pohranjuje podatke koji se kasnije digitalnom obradom pretvaraju u EKG krivulje, tabele tlaka i dr. Omogućuje postavljanje dijagnoze svih poremećaja u stvaranju i provođenju srčanih impulsa, otkriva tzv. "nijemu anginu pectoris" - bolest srčanih arterija bez tegoba, potencijalno smrtonosne aritmije ili registrira vrijednosti krvnog tlaka u ponavljanim mjerenjima tijekom nošenja.

Snimač se montira na tijelo pacijenta i on odlazi s njime izvan ordinacije kući i nosi ga tijekom svojih uobičajenih aktivnosti kroz 24 - sata.

Ultrazvučni aparatUltrazvučni aparat s obojenim doplerom
             i  ultrazvučnim sondama

i / ili
4. Test opterećenja na pokretnoj traci ili ergometrijsko testiranje (danas rijetko na biciklergometru) - izvodi se po posebnim protokolima radi postavljanja dijagnoze angine pectoris i aterosklerotske bolesti srca, procjene srčane aritmije, kretanja krvnog tlaka u opterećenju i snage srca kao pumpe.

 i / ili
5. Obojeni dopler duplex krvnih žila radi dijagnoze bolesti arterija i vena - tromboze, embolije, suženja, začepljenja aterosklerotskim plakovima i dr.

Ostale neinvazvne kardiološke pretrage se izvode rjeđe.   

 Prati nas na Viber Public Chatu!