Četrnaesto izdanje Terry Fox Run humanitarne trke

terry fox run

Četrnaesto izdanje humanitarne utrke Terry Fox Run održat će se u nedjelju, 22. rujna na Jarunu, a sudjelovati mogu svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla!

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održat će se u nedjelju 22. rujna na Jarunu.

Organizatorima su se na najavnoj konferenciji za novinare pridružili Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Mark French, trener KHL Medveščaka, voditeljica Vlatka Pokos, košarkaš Franjo Arapović, operni pjevač Ronald Braus i književnica Sanja Pilić te tako iskazali podršku akciji.

Svrha je ove akcije, koja je po prvi puta u Hrvatskoj bila organizirana 2000. godine, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Prikupljeni iznos donirat će se Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje neinvazivnih monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

Kao i ranijih godina, građani će moći, osim sudjelovanju na Jarunu, pridonijeti humanitarnoj akciji kupnjom Terry Fox Run majice po cijeni od 50 kuna. Prodaja će se održati u subotu 14. rujna od 11 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici. U ulozi prodavača naći će se i gradonačelnik Milan Bandić, hokejaši i trener KHL Medveščaka, nogometaši GNK Dinamo te operni pjevač Ronald Braus.   

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla u nedjelju 22. rujna, a ukoliko ne stignu kupiti majicu u subotu, moći će to učiniti i na dan trke.

Terry Fox RunVeliki interes za trku veseli i Louise LaRocque, veleposlanicu Kanade u Hrvatskoj koja je izjavila: "Radujem se svojoj prvoj trci Terry Fox Run u Hrvatskoj te sam sretna što se tradicija Terryjevog Maratona nade nastavlja i nakon 33 godine. Pohvaljujem predanost i velikodušnost Zagrepčana koje već 14 godina iskazuju u podizanju svijesti o važnosti borbe protiv raka te pozivam sve da nam se i ove godine pridruže na Jarunu."

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!