Novosti

Započeo projekt ranog otkrivanja kratkovidnosti kod zagrebačkih učenika

Shutterstock

Tijekom osam godina obavit će se oko 25.000 pregleda, a projekt će obuhvatiti 3000 osnovnoškolaca i srednjoškolaca

Klinika za očne bolesti KB Sveti Duh započela je projekt otkrivanja kratkovidnosti kod učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Projekt će trajati osam godina, a obuhvatit će 3000 djece.

Ovaj veliki projekt ima za cilj rano otkriti kratkovidnost u dječjoj dobi i tako spriječiti pogoršanja i druge bolesti oka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do 2050. godine će više od 50 posto djece u svijetu biti kratkovidno.

Problem miopije danas je globalan. I nije problem samo što bismo trebali nositi naočale nego što kratkovidnost može razviti patološke promjene u oku koje su teško lječive, a neke i neizlječive, objasnila je doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš predstavljajući projekt u Dobro jutro Hrvatska.

Dr. Bjeloš i prof. dr. sc. Mladen Bušić postavili su temelje te uveli nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti koji se uspješno provodi. Kako ističu, uzroci porasta slabovidnosti ponajprije su promijenjen način života i izloženost tehnologiji te ekranima.

Spomenuti projekt funkcionirat će tako da će roditelji učenika dobiti pisanu obavijest o pregledu. Djeca kod koje se utvrdi kratkovidnost bit će upućena u zagrebačku Kliniku KB Sveti Duh.

Projekt je započeo i trenutno se provodi u desetak škola, a očekuje se da će ukupno biti napravljeno oko 25.000 pregleda.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo