Novosti

Gazirana pića imaju isti učinak kao začinjena hrana

Ako često uživate u gaziranim sokovima, onda vam nije stran specifičan osjećaj peckanja pri ispijanju.

Američki su stručnjaci ustanovili kako
ugljik dioksid iz gaziranih sokova aktivira iste senzore boli u nosnoj šupljini
kao i senf ili hren.

“Karbonizacija pobuđuje dva specifična
osjeta. Stvari čini gorkima i kao da gore. Svi smo osjetili taj mučni peckajući
osjećaj kada gutamo sok prebrzo”, objasnila je Emily Liman, profesorica
neurobiologije Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, ujedno i voditeljica studije.

Peckajući osjećaj nastaje zbog reakcije
živaca na bol, tlak na koži i temperaturi u nosu i ustima. Iste stanice koje su
ustanovile senf u ustima odgovorile su na ugljik-dioksid, što je znanstvenicima
ukazalo na vezu između začinjene hrane i gaziranih sokova.

Istraživanje je objavljeno u stručnom
časopisu Journal
of Neuroscience.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo