Mobitel u trudnoći povezan s problematičnim ponašanjem djece

mobitel, laptop

Trudnice koje redovito koriste mobitele sklonije su rađanju beba koje će kasnije u životu imati problema s ponašanjem, pogotovo ako i sami rano počnu koristiti mobitele.

Tako tvrde danski stručnjaci koji su proučavali preko 28.000 sedmogodišnjaka i njihove majke.

Majke su pružile detaljne podatke o svom stilu života, prehrani i faktorima iz okoliša za vrijeme i nakon trudnoće. Kad su njihovi mališani napunili sedam godina, majke su ponovo ispitane o svom zdravlju, ali i o zdravlju i ponašanju svoje djece.

Ukupno je 35 posto sedmogodišnjaka koristilo mobitele, a 17 posto je bilo izloženo njima za vrijeme trudnoće. Oko tri posto mališana je imalo graničnih problema s ponašanjem, a isti broj ispitanika se ponašao "nenormalno".

Djeca koja su izložena mobitelima prije i poslije rođenja bila su 50 posto sklonija problemima u ponašanju, a rezultati su ostali isti čak i kada su istraživači uzeli u obzir i druge faktore. Ako su mališani bili izloženi mobitelima prije rođenja, ali ne i nakon, tada su njihovi izgledi za problematičnim ponašanjem iznosili 40 posto.

"Iako je prerano ta tumačenje, zabrinuti smo kako rana izloženost mobitelima može značiti rizik, koji, ukoliko je stvaran, bi mogao biti od važnosti za javno zdravstvo s obzirom na široko korištenje mobitela", zaključili su istraživači u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!