Omega-3 ne štiti srca dijabetičarki

riba-tuna-losos-omega-3-povrce-sparoge-dijeta-zdravo8

Iako je konzumacije omega-3 masnih kiselina obično povezana sa smanjenim rizikom krvožilnih bolesti, ovo nije nužno istina za dijabetičarke, pokazalo je američko istraživanje.

Omega-3 masne kiseline, koje poglavito nalazimo u masnim ribama, čuvaju zdravlje srca tako što sprječavaju nakupljanje plaka u arterijama (arteroskleroza). Međutim, ne postoji mnogo istraživanja o utjecaju konzumacije ovih kiselina na dijabetičare, koji su izloženi velikom riziku razvijanja srčanih bolesti.

Od 600 ispitanika, 166 (27,6 posto) dijabetičara je dijagnosticirana neka krvožilna bolest za vrijeme studije. Pojava srčanih bolesti bila je najmanja kod muškaraca koji su konzumirali najveće količine omega-3 masnih kiselina, tj. više od 0,2 grama dnevno. Suprotno tome, žene koje su konzumirale sličnu količinu omege nisu imale nižu stopu srčanih bolesti.

"Najvažnije, naša studija sugerira kako ne bismo trebali pretpostaviti da je dijabetes tipa 1 isti kod muškaraca i žena", zaključila je Tina Costacou, profesorica epidemiologije Sveučilišta Pittsburgh, koja je ujedno i voditeljica istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!