Poboljšajte memoriju uz šalicu omiljenog napitka

kakao, sutterstock

Ovo ukusno piće bi moglo jednoj osobi od 60 godina "pomladiti" memoriju za 20 do 30 godina, otkriva istraživanje provedeno u Americi.

Otkriveno je kako je za to zaslužan bioaktivni sastojak iz kakaa koji utječe na povratak memorije čiji je gubitak povezan sa starošću. Znastvenici s medicinskog odjela sveučilišta Columbia objavili su spomenute rezultate koji se baziraju na otkirvenom efektu flavonoida na starenje ljudskog mozga.

Promatranjem 37 osoba, starih između 50 i 69 godina, proučili su pomažu li kakaovi flavonoidi pri pojačavanju moždanih funkcija i kongitivnog performansa, na način da su im davali visoke i niske doze tih sastojaka u periodu od tri mjeseca.

"Ako je ispitanik imao memoriju jednog 60-godišnjaka na početku ispitivanja, nakon tri mjeseca njegova je memorija više ličila na onu jedne 30. ili 40. godina stare osobe.", napomenuo je autor studije Sctt Small.

Oni koji su konzumirali visoke doze ovog sastojka imali su puno bržu memoriju, od onih koji su dobivali malu dozu tog sastojka kakaa.

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!