Pridruži se "Ljubičastom danu" i podrži osobe s epilepsijom!

Ljubicasti dan, Purple Day, Epilepsija

U Hrvatskoj se već četvrtu godinu zaredom održava "Ljubičasti dan" ("Purple Day"), koji se u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom.

Ova manifestacija u Hrvatskoj je pokrenuta 2010. godine inicijativom prof. dr. sc. Sanje Hajnšek, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu s prof. dr. sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh“.

lCassidy Megan

"Purple Day" je pokrenut 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je željela pokazati kako se osobe s epilepsijom ne razlikuju od ostalih osoba javnim progovaranjem o ovoj bolesti pa je pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" – Dan podrške osobama s epilepsijom, a isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u preko 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih natjecanja, plesova, večera, šetnja i dr. Za obilježavanje dana izabrana je boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

kprof. dr. sc. Sanja Hajnšek

"Cilj ´Ljubičastog dana´ je kroz naše brojne akcije educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi, kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije. S obzirom na dobar odaziv javnosti i uspješnu dosadašnju medijsku popraćenost prethodnih akcija, ove godine smo odlučili proširiti broj događanja kao i povećati broj škola i vrtića te liječnika iz bolnica u Zagrebu i drugim većim gradovima u Hrvatskoj. Pozivamo sve da 26. ožujka dođu na jednu od akcija koje organiziramo ili nam daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje“ – izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Ove će se godine tako "Ljubičasti dan" obilježiti na Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku, Centru za hitnu medicinsku pomoć KBC Zagreb, Klinici za neurologiju i Središnji hitni prijam KB "Sveti Duh“, Odjelu za neurologiju Klinike za pedijatriju KBC "Sestre milosrdnice“, Dječjem vrtiću "Markuševac“, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Augusta Šenoe, OŠ J.J. Strossmayera, OŠ Pavao Belas i OŠ Ivana Perkovca te IX., XII., XII. i XV. gimnaziji u Zagrebu, kao i u Primaljskoj školi te brojnim drugim institucijama.

Više detalja o dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na www.purpleday.org. te na http://www.epilepsija.hr/.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!