Probiotički jogurti i napitci ne pomažu probavi!

Jogurt

Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda je tvrdila da probiotički napitci i jogurti, popularni među milijunima potrošača diljem svijeta, nisu korisni kao što se misli.

Istraživanje je naime pokazalo kako spomenuti proizvodi ne podižu obrambeni sustav organizma i ne pomažu boljem funkcioniranju probavnog sustava.

kZnanstvenici su do ovakvog zaključka došli na temelju istraživanja kojim su proučavali točnost 800 tvrdnji proizvođača probiotika kojima se promovira iznimna zdravstvena prednost vlastitih proizvoda.
 
Rezultati istraživanja su jasno pokazali da su tvrdnje poput: "probiotički proizvodi jačaju obrambeni sustav", "poboljšavaju imunološki sustav" i "smanjuju crijevne probleme" vrlo općenite te da se ne može utvrditi učinak koji se servira potrošačima.

Najnovije otkriće Europske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda moglo bi do temelja prodrmati kompanije koje zgrću milijunske iznose upravo na probiotičkim proizvodima. Ukoliko njihove žalbe budu odbačene, više im neće biti dopušteno da probiotičke proizvode etiketiraju kao "pomoć probavi ili imunološkom sustavu.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!