Voće i povrće ne smanjuje rizik od raka

voce-banane-borovnice-maline8

Nova studija suprotstavlja se uvriježenom mišljenju kako prehrana bogata voćem i povrćem štiti od kancerogenih bolesti.

Američko istraživanje analiziralo je podatke više od  470,000 muškaraca i žena u 10 europskih država. Rezultati su pokazali kako postoji tek blaga povezanost visokog unosa voća i povrća i smanjenog rizika od raka.  

PovrćeNo, studija je pokazala kako osobe koje puno piju, a uz to jedu puno voća i povrća imaju nešto značajnije smanjen rizik, no samo kod onih vrsta raka koje su povezane s pušenjem i alkoholom.  

Ukoliko voće i povrće ima antikancerogeni učinak, radi se o blagom efektu, kažu autori studije koja je objavljena u online izdanju časopisa Journal of the National Cancer Institute.

Što se tiče samih ispitanika, veza visokog unosa voća i povrća i smanjenog rizika od raka ovisila je i o drugim čimbenicima, poput smanjenog unosa alkohola, nepušenja, kratkog pušenja i učestale fizičke aktivnosti.

Stručnjaci smatraju kako bi se buduće studije trebale usredotočiti na antikancerogena svojstva specifičnih vrsta voća i povrća, te na učinak jedenja voća i povrća od ranog djetinjstva.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča pet obroka voća i povrća dnevno, kako bi se spriječila kancerogena i druga oboljenja.  

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!