Zašto svjetlost pogoršava migrene?

glavobolja-migrena-koncentracija1

Poznato je da izloženost očiju svjetlosti može znatno pojačati migrenu, a nedavna studija pokazala je kako svjetlost može smetati i slijepim osobama - zaključak je to znanstvenika iz Centra Beth Israel Deaconess.

Znanstvenici su htjeli utvrditi zašto su i slijepe osobe, tijekom migrena, osjetljive na svjetlost. Studija je uključila dvije skupine slijepih osoba. Prvu je činilo šest u potpunosti slijepih osoba koje su vid izgubile zbog raka mrežnice ili glaukoma. U drugoj se skupini nalazilo 14 pacijenata  koji su vid izgubili zbog degenerativnih bolesti mrežnice, pa unatoč sljepoći, reagiraju na svjetlost.

MigrenaIspitanici iz prve grupe nisu osjetili jaču migrenu nakon izlaganja svjetlosti, ali oni iz druge skupine jesu. Kod njih se bol povećala nakon izlaganja plavoj i sivoj svjetlosti.

"To znači da uz mehanizam prekomjerne osjetljivosti na normalnu razinu svjetla možemo povezati optički živac koji prenosi vidnu informaciju iz fotoreceptora mrežnice do mozga. Kod potpuno slijepih osoba on nije prenosio svjetlosni signal do mozga", objasnio je profesor Rami Burstein.

Stručnjaci tvrde kako su za pogoršanje migrene zbog pojačane svjetlosti odgovorne, nedavno otkrivene stanice mrežnice, koje sadrže fotoreceptore. Naime, oni sadrže fotopigment melanopsin koji detektira svjetlost i upravljanje biološkim satom.

"To objašnjava zašto se kod nekih pacijenata migrena pojačala nakon izlaganja svjetlosti, a smanjila 20-ak minuta nakon sklanjanja u mračnu prostoriju", zaključuje Burstein.

Studija je objavljena u časopisu Nature Neuroscience.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!