Ekstrakt aronije zaustavlja debljanje

Aronija

Ljekovita moć aronije poznata je još iz vremena Indijanaca, koji su od njenih bobica kuhali čaj. Danas, najnovija istraživanja pokazuju da ova biljka predstavlja važan izvor hranjivih tvari koje povoljno djeluju na zdravlje.

Naime, stručnjaci potvrđuju da sitne bobice sadrže neuobičajeno visoku razinu antocijanina, snažnih antioksidansa. Ove prirodne fitokemikalije mogu zaštititi tijelo od izloženosti zagađivanju i slobodnim radikalima.

kŠtoviše, čini se da antocijanini iz aronije skrivaju moćna anti-upalna svojstva koja poboljšavaju šećer u krvi i funkciju inzulina, te zaustavljaju prekomjerno debljanje.

Istraživači su za potrebe studije izveli istraživanje na 18 štakora, dajući im ili čistu pitku vodu, ili vodu s visokom razinom ekstrakta aronije. Nakon šest tjedana, dvije skupine laboratorijskih štakora su uspoređene, kako bi se provjerile promjene u tjelesnoj težini, salu, regulaciji glukoze u krvi i molekularnim markerima za upale.

Rezultati su jasno pokazali: štakori koji su pili vodu obogaćenu ekstraktom aronije imali su manju težinu, manju količinu tjelesne masti, nižu razinu kolesterola, lipoproteina niske gustoće, glukoze u krvi i smanjenu razinu triglicerida u plazmi, u odnosu na životinjice koje su pile čistu vodu.

Istraživači se nadaju da će daljnja istraživanja ekstrakta biljke dovesti do prirodnih terapija koje bi mogle pružiti potporu kontroli tjelesne težine i smanjenju rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Dobra je vijest da bobice aronije također mogu smanjiti kronične upale, pa čak i sniziti rizik od raka.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!