Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šparoge su prepune hranjivih tvari i odličan izvor vlakana, vitamina C i folata

Shutterstock

Uživate u ovom ukusnom i hranjivom povrću jer šparoge vam mogu pomoći u borbi protiv raka, a odlične su za još neka zdravstvena stanja.

Šparoge su prepune hranjivih tvari i odličan izvor vlakana, vitamina C i folata, bogate su vitaminom K (bitnim nutrijentom za zgrušavanje krvi i zdrave kosti), sadrže krom (mineral u tragovima koji može poboljšati sposobnost inzulina da transportira glukozu iz krvotoka u stanice.), a donose još neke zdravstvene dobrobiti.

Zdravlje iz prirode

Šparoge sadrže kalij, važan nutrijent za održavanje zdravlja i funkcioniranja srca, kostiju, bubrega i živaca. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da se ovo povrće također sastoji od spoja koji se zove asparaptin, a koji može pomoći u poboljšanju protoka krvi, snižavajući krvni tlak.

Shutterstock

Uz avokado, kelj i prokulice, šparoge su posebno bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže u razgradnji karcinogena i drugih štetnih spojeva poput slobodnih radikala. Zbog toga konzumacija šparoga može pomoći u zaštiti i borbi protiv određenih oblika raka, poput raka kostiju, dojke, debelog crijeva, grkljana i pluća.

Uz vlakna se lakše mršavi – pronađite ih u ovim namirnicama

Šparoge su jedno od najbolje rangiranih povrća zbog sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Zajedno s drugim potencijalnim namirnicama protiv starenja, šparoge kao bogat izvor antioksidanasa mogu pomoći u usporavanju procesa starenja i smanjenju upala.

Shutterstock

Još jedno svojstvo ovog ukusnog proljetnog povrća protiv starenja je to što može pomoći našem mozgu u borbi protiv kognitivnog pada. Poput lisnatog povrća, šparoge sadrže folat koji zajedno s vitaminom B12, koji se nalazi u ribi, peradi, mesu i mliječnim proizvodima, smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja. Ako imate 50 i više godina, budite sigurni da unosite dovoljno B12 jer se vaša sposobnost njegove apsorpcije smanjuje s godinama. 

Shutterstock

Šparoge sadrže visoku razinu aminokiseline asparagina, koja služi kao prirodni diuretik, povećava mokrenje i pomaže tijelu da se riješi viška soli. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od edema (nakupljanje tekućine u tjelesnim tkivima) i one s visokim krvnim tlakom ili drugim bolestima povezanim sa srcem.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo