Lijek protiv HPV-a su "shiitake" gljive!

shiitake gljive

Ekstrakt japanskih gljiva šitake pokazao se idealnim saveznikom žena – dokazano je uspio uništiti HPV virus!

Gljive mogu biti nutricionističko obogaćenje našeg jelovnika, a također mogu učiniti puno dobra za naše zdravlje. Najnovije američko istraživanje pokazalo je kako ekstrakt japanskih gljiva šitake može uništiti HPV virus, vodeći uzrok raka grlića maternice!

S HPV-om su povezani rak grlića maternice, rak grla, analni rak, vaginalni rak te rak penisa.

Istraživači Centra za zdravstvene znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Teksasu proučavali su laboratorijske miševe i zaključili kako ekstrakt iz gljiva šitake AHCC može imati veliku ulogu u budućnosti i spriječiti maligne bolesti povezane s HPV-om. Naime, ova je sastavnica gljiva uspjela uništiti viruse u roku od 90 dana, a također je smanjila stopu rasta tumora grlića maternice.

AHCC djeluje poput imunoterapije – liječenja kod kojeg tijelo samo koristi svoj imunološki sustav kako bi se oduprijelo bolesti. Naime, on povećava broj i aktivnost stanica prirodnih ubojica, dendrita i citokina, koji tijelu omogućuju učinkovit odgovor na infekciju virusom HPV-a i blokiraju stvaranje tumora.

"AHCC je uobičajen nutrcionistički dodatak koji se dobro podnosi, a koji se u Japanu koristi već desetljećima. Vrlo sam uzbuđena što tražim nutricionistički pristup za liječenje infekcije HPV-om", komentirala je Judith Smith, čelnica studije prezentirane na nedavno održanom 45. Kongresu o ženskom raku u Tampi.

Gljive sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga ostavljaju osjećaj sitosti dugo vremena pa niste stalno gladni. To će spriječiti stalnu želju za nezdravim grickalicama. Gljive sadrže veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana te minerala (kalij, željezo, cink ikalcij). Gljive su jedine namirnice biljnog podrijetla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

Znate li što je to HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!