Prokulicama protiv karcinoma mokraćnog mjehura

Prokulica

Na tržnici ih ima gotovo cijele zime, ali one koje kupite u veljači i ožujku pravi su koncentrat korisnih sastojaka. Odaberite sitne plodove, pravilnog okruglog oblika, čvrstih, dobro zatvorenih listića i tamnozelene boje.

Prokulice su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Ne volite li maslinovo ulje, kuhane prokulice začinite s malo maslaca.

kIstraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer pokazuje da prokulice štite od karcinoma mokraćnog mjehura. Znanstvenici su prehranu 697 osoba, kojima je nedavno dijagnosticiran karcinom mokraćnog mjehura, usporedili s 708 zdravih osoba iste dobi, spola i nacionalnosti. Prosječni dnevni unos prokulica i drugih kupusnjača bio je značajno niži u osoba s karcinomom mokraćnog mjehura nego u zdravih ispitanika. Oni koji su unosili najveću količinu prokulica i kupusnjača, imali su 29 posto manji rizik od karcinoma mokraćnog mjehura nego osobe koje su konzumirale manju količinu.

Prednosti ovog povrća bile su najviše kod osoba koje su bile izložene najvećem riziku od karcinoma mokraćnog mjehura, uključujući muškarce, pušače i starije osobe.

Znanstvenici su otkrili kako antikancerogena svojstva, koja djeluju na karcinom mokraćnog mjehura, dolaze iz njihove visoke razine izotiocijanata. Oni putuju kroz mjehur kako bi se mogli izlučiti, što ih čini posebno moćnim protiv ovog oblika raka.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!