10 slasnih ideja - što sve možete pripremiti od zobi za prste polizati

Zob zitarice jabuka med mlijeko dorucak shutterstock 280514780

Zob je iznimno bogata proteinima, mineralima i složenim ugljikohidratima, pa daje obilje zdrave energije i pomaže održavanju normalne tjelesne težine.

“U prehrani se zob koristi u obliku sjemenki (zrna) ili proizvoda poput kaše, pahuljica i brašna. Zob u svojem najprirodnijem obliku je ona integralna (cjelovita) koja je slična krupnim zrnima riže. Upravo je integralna zob izvrsna zamjena za rižu te odličan izbor za juhe i gulaše. A zobena kaša je, ustvari, prešana zob.

U kaši su svi važni nutrijenti očuvani, a prednost je vrlo brza priprema. Kaša je izvrstan izbor za doručak, ali i kao dodatak juhama i varivima. Zobena krupica je usitnjena neprerađena zob. Priprema se jednako kao i zobene pahuljice, u kombinaciji s raznim orašastim plodovima, sjemenkama i voćem”, objašnjava Vanja Varga, voditeljica zagrebačkog Centra za kulturu prehrane.

1. Zobenu kašu jednostavno možete skuhati u vodi ili mlijeku te je obogatiti svježim ili suhim voćem, kakao prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, mljevenim sjemenkama lana, jogurtom...

2. Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak – odlično se “snalazi“ u svim drugim varijantama kao prilog, međuobrok, osnova za deserte...

3. Umjesto kupovnih mješavina žitarica, koje su najčešće pretjerano zaslađene i pune aditiva, napravite vlastitu mješavinu sa zobenim pahuljicama te im po želji dodajte orašaste plodove, suho voće, začine... Konzumiraju se s mlijekom, jogurtom, voćnim sokom.

4. Od zobenih pahuljica jednostavno je napraviti granolu, energetske pločice ili kuglice. U pripremi granole žitaricama se dodaje “ljepljiva“ komponenta, primjerice med, agavin ili javorov sirup. Smjesa se kratko zapeče.

U pripremi pločica i okruglica dodaje se još i “masna“ komponenta, npr. maslac od kikirikija ili drugih orašastih plodova, kokosova mast i drugo. U ovom slučaju pločice i okruglice se oblikuju, ohlade kako bi se stvrdnule te ze konzumiraju sirove.

5. Krekeri i integralni keksi od zobenog brašna ili zobenih pahuljica idealan su međuborok.

6. Zobene pahuljice u varivima i juhama izvrsna su zamjena za tjesteninu odnosno zamjena za kruh uz obrok.

7. Od zobenih pahuljica mogu se pripremiti popečci ili ih možete samljeti kao dodatak za gušće varivo umjesto zaprške.

8. Dio brašna u pripremi kruha i kolača može se zamijeniti zobenim. S obzirom na to da ono sadrži manje glutena, imajte na umu da će se kruh manje dizati.

9. Sitne zobene pahuljice izvrstan su dodatak za zeleni sok i smoothie. Zgusnut će i nutritivno obogatiti sokove što će pridonijeti i bržem osjećaju sitosti.

10. Od zobi se proizvodi ukusni napitak poznat kao zobeno mlijeko. Uz rižino i sojino, zobeno mlijeko smatra se najuravnoteženijom alternativom kravljem mlijeku. Odlično je za doručak u kombinaciji sa žitaricama, kao dodatak kavi ili smoothieju, a koristi se i u pripremi raznih umaka, pire-krumpira, slastica...

Raštika - niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava

I.V.

Foto: Shutterstock   

 Prati nas na Viber Public Chatu!