Bobičasto voće čuva naš um od senilnosti

bobicasto-voce-maline-kupine-ribizl

Sastavnice iz mnogih vrsta bobičastog voća moguće usporavaju prirodni proces starenja mozga, pokazalo je američko istraživanje.

Maline sadrže i do deset puta više antioksidansa nego brokula ili rajčica.

Borovnice, jagode i acai bobice pomažu mozgu koji stari tako što aktiviraju njegov prirodni mehanizam koji čisti i reciklira toksične proteine koji predstavljaju prijetnju mozgu. Upravo su oni povezani s gubitkom pamćenja i opadanjem uma u starijoj dobi. Stručnjaci spomenuti mehanizam nazivaju kućanskim ili mehanizmom pospremanja.

"Dobre su vijesti da  prirodne sastavnice polifenoli, koje nalazimo u voću, povrću i orašastim plodovima, imaju antioksidativni i protuupalni učinak, te mogu zaštititi od opadanja mozga zbog starosti", objasnio je dr. Shibu Polouse iz američkog istraživačkog centra prehrane povezane sa starenjem, ujedno i voditelj studije.

Njegov je tim prethodno proveo istraživanje u kojem su laboratorijski štakori da mjeseca jeli obroke koji su sadržavali ekstrakte jagoda, borovnica i kupina. Ustanovljeno je kako je antioksidativno svojstvo ovih bobica uspjelo poništiti učinak opadanja živčanih funkcija mozga, pogotovo onih koje se odnose na učenje i sjećanje.

U novoj su studiji proučavali stanice mikroglije, koje čiste živčani sustav od toksina. Ustanovili su kako upravo one ne funkcioniraju kako bi trebale kod starenja. Mikroglija stanice dio su imunog sustava i žive u mozgu i mrežnici. Kada se aktiviraju, proizvode proteine koji se nazivaju citokinima, a koji potiču upalu. Ako one ne djeluju kako bi trebale, nakupljaju se toksini, a normalne zaštitne stanice se pretjerano aktiviraju sve do točke kada oštete zdrave stanice.

"Naše istraživanje sugerira kako polifenoli iz bobica imaju spašavajući učinak i daje još jedan razlog zašto bismo trebali jesti hranu bogatu njima. Osim bobičastog voća, tu su i orasi, te drugo voće i povrće, pogotovo ono s tamnom crvenom, narančastom i plavom bojom", završio je voditelj istraživanja Polouse.

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!