Čaša vina dnevno može za trećinu smanjiti rizik od depresije kod osoba srednje i zrele dobi, tvrde rezultati nove studije.
Osobe koje piju između dvije i sedam malih čaša vina tjedno, u prosjeku imaju
 32 posto niži rizik od razvoja depresije, otkrili su stručnjaci.
Iako je pretjerano konzumiranje alkohola povezano s mentalnim problemima
 te fizičkim tegobama, neke su studije već ranije otkrile kako umjeren unos
 alkohola može biti zdrav.
Tako su istraživanja pokazala kako redovit i umjeren unos alkohola može
 sniziti rizik od koronarne bolesti srca, a stručnjaci vjeruju kako je učinak alkohola
 sličan i kada je depresija u pitanju, jer ova dva stanja imaju neke slične
 mehanizme.  
Naime, resveratol, jedan od sastojaka vina, povezan je s dobrobitima za
 fizičko zdravlje, a smatra se kako ima zaštitni učinak i na neke dijelove
 mozga.  
U spomenutoj studiji, stručnjaci španjolskog sveučilišta Navarra proučavali
 su zdravlje više od 5,500 osoba starih između 55 i 80 godina, koji su umjereno
 konzumirali alkohol, i to najčešće – vino. 
Tijekom sedam godina trajanja studije, fokus stručnjaka bio je na
 konzumaciji alkohola, mentalnom zdravlju i stilu života, uz stalne medicinske
 kontrole ispitanika, intervjue i upitnike. Rezultati, objavljeni u časopisu BMC
 Medicine, su pokazali kako je umjeren dnevni unos alkohola povezan s nižim
 rizikom od depresije.  
Točnije, osobe koje su kozumirale između dvije i sedam čaša vina dnevno
 imali su 32 posto niži rizik od razvoja depresije.
Više o depresiji pročitajte ovdje!
D.Š.




